Närbild på skuren kladdkaka i långpanna

Älskade kladdkaka!

Måndag 7 november är det kladdkakans dag. Egentligen är det löjligt med alla dessa dagar som ska tillägnas godsaker, tycker jag. Men det är något speciellt med en riktig god kladdig kladdkaka!

Den är liksom förföriskt god och om jag tar en liten bit har jag svårt att behärska mig att stanna där och vara nöjd. Istället åker skygglapparna på och jag glufsar i mig en (till) rejält stor bit och kroppen skriker tjoho äntligen något sött och riktigt gott.

Med kunskap om IFD har jag valt att skippa ”det vita” – socker, mjöl och mjölk. Jag mår otroligt bra av det. Men eftersom jag inte är allergisk mot det är just kladdkakans dag ett sådant tillfälle då jag kan tänka mig att göra ett litet enstaka undantag…

Kunskap är makt, och för mig är kunskapen en vägvisare och motivationsfaktor för att kunna göra smarta nyttiga val. Därför, så här inför kladdkakans dag, kommer här några varianter på kladdkakor och dess IF-värden.

Som du kommer se nedan kan du lika gärna njuta av en äkta kladdkaka. Både raw-varianter och ”vanliga” kladdkakor ligger på IF-minus.

Och i samband med det konstaterandet vill jag påminna om det kloka uttalandet som jag har läst någonstans:

”När du nu äter något gott och onyttigt så njut! För om du går omkring med dåligt samvete efter att du ätit det goda är det faktiskt mer skadligt för dig (att du har dåligt samvete, det triggar stressen) än att du just åt något onyttigt.” 

Recepten nedan är:

  • Kladdkaka standardrecept (IF -300 till -450 per portion)
  • Kladdkaka lätt modifierat standardrecept (IF -175 till -264 per portion). Mer modifierad med rapsolja: IF -57.
  • Kladdkaka RAW från ica.se (IF -198 till -210 per portion)
  • Kladdkaka RAW modifierad nr 1 by CL (IF -68 till -70 per portion)
  • Kladdkaka RAW modifierad nr 2 by CL (IF -30 till -32 per portion)
Kladdkaka standardrecept 4-6 portioner
Mängd Ingrediens IF-värde per ingrediens
2 st ägg -110
3 dl strösocker -1 254
100 g smör -145
4 msk kakao -6
1,5 dl vetemjöl -269
TOTAL IF -1 784
Per portion  IF -450 delat på 4 portioner
  Per portion  IF -300 delat på 6 portioner

Näringsinfo (kakan ovan) per portion delat på 6 portioner: Kalorier (kcal): 350, Fett (g): 16, Proteiner (g): 4, Kolhydrater (g): 50

Kladdkaka ”lätt  modifierat standardrecept by CL” 4-6 portioner
Mängd Ingrediens IF-värde per ingrediens anteckning
2 st ägg -110
1,5 dl strösocker -627 mindre socker
100 g smör -145
4 msk kakao -6
1 dl vetemjöl -179 mindre mjöl
1 msk linfrön, hela 10 addera linfrön
TOTAL IF -1 057
Per portion  IF -264 delat på 4 portioner
Per portion  IF -175 delat på 6 portioner

Näringsinfo (kakan ovan) per portion delat på 6 portioner: Kalorier (kcal): 270, Fett (g): 16, Proteiner (g): 4, Kolhydrater (g): 29

Kommenterar till ”Kladdkaka lätt modifierat standardrecept by CL”:

  • Det går lika bra att öka mängden hela linfrön till 2 msk. Bidrar bland annat med Omega-3 och fibrer.
  • Du kan även tillsätta 2 msk vetekli. Det bidrar med finfina fibrer för tarmarna som hjälper till att få ut kakan också, vilket ju känns bättre än att den lagrar sig på mage, rumpa och lår 🙂 IF-värdet påverkas inte då vetekli ligger nära noll.
  • Byt ut smöret till rapsolja och vips så höjer du IF till -57. Välj en ”blommig” sort, det är godast (Ikea säljer en rapsolja som passar riktigt bra för bakning).
  • Tricket att få en kladdkaka god är att den är – just det – kladdig! Grädda den hellre för lite än för mycket.
  • Den här kakan är gräddad 10 min i 160 gr varm ugn med över- och undervärme (dvs inte varmluft på).

Kladdkaka i stekpanna i närbild varav en skiva är uppskuren så att kladdet syns på kakan En uppskuren mycket kladdig kladdkaka på en blåvit tallrik dekorerad med koksflingor

Bilderna visar Kladdkaka ”lätt  modifierat standardrecept by CL” (med 2 msk hela linfrön och 2 msk vetekli). Den är rejält kladdig och gör sig inte så bra på bild, men är galet god!


Raw varianter då? Är de bättre? Nja, IF-värdemässigt är de inte direkt nyttiga eftersom de hamnar på minusvärden. Det har att göra med att de är så galet söta.

För att komma i närheten av noll och plusvärden på godsaker måste sockret minimeras så långt det går. Dessvärre är det inte så lätt att bibehålla smaken av ”godsak” då. Som framgår nedan är det dadlarna som är den riktiga boven här. Det är synd eftersom de är så himmelens goda och bra att ha som bas i allehanda raw godsaker. Utifrån ett IF-perspektiv är torkade aprikoser bästa bindemedlet för rawgodis.

Kladdkaka RAW från ica.se 10 portioner
Mängd Ingrediens IF-värde per ingrediens notis
200 g valnötter -270
24 st dadlar, färska -1 668
1 dl havregryn -29
1 dl kakao, raw -10
2 msk kakaonibs 0
3 msk vatten 0
TOTAL HIT -1 977
Per portion (bara botten) IF -198 delat på 10 portioner
Topping
3 dl cashewnötter 98
1-2 dl vatten 0
2 krm vaniljpulver 0
3 msk agavesirap -222
TOTAL IF (hela kakan inkl topping) -2 101
Per portion med topping IF -210 delat på 10 portioner

Näringsinfo (kakan ovan) per portion delat på 10 portioner: Kalorier (kcal): 420, Fett (g): 20, Proteiner (g): 8, Kolhydrater (g): 60

Kladdkaka RAW modifierad nr 1 by CL 10 portioner
Mängd Ingrediens IF-värde per ingrediens notis
200 g pekannötter 371
10 st dadlar, färska -695
1,5 dl russin -339
1 dl havregryn -29
1 dl kakao, raw -10
2 msk kakaonibs 0
0,5-1 dl vatten 0
TOTAL HIT (hela botten) -702
Per portion (bara botten) IF -70 delat på 10 portioner
Topping
3 dl cashewnötter 98
1-2 dl vatten 0
2 krm vaniljpulver 0
1 msk honung -78 eller agavesirap
TOTAL IF (hela kakan inkl topping) -682
Per portion med topping IF -68 delat på 10 portioner

Näringsinfo (kakan ovan) per portion delat på 10 portioner: Kalorier (kcal): 355, Fett (g): 22, Proteiner (g): 7, Kolhydrater (g): 40

Kladdkaka RAW modifierad nr 2 by CL 10 portioner
Mängd Ingrediens IF-värde per ingrediens notis
200 g hasselnötter 760
15 st dadlar, färska -1 042
1 dl havregryn -29
1 dl kakao, raw -10
2 msk kakaonibs 0
0,5-1 dl vatten 0
TOTAL HIT (hela botten) -321
Per portion bara botten IF -32 delat på 10 portioner
Topping
3 dl cashewnötter 98
1-2 dl vatten 0
2 krm vaniljpulver 0
1 msk honung -78 eller agavesirap
TOTAL IF (hela kakan inkl topping) -301
Per portion  IF -30 delat på 10 portioner

Näringsinfo (kakan ovan) per portion delat på 10 portioner: Kalorier (kcal): 345, Fett (g): 20, Proteiner (g): 8, Kolhydrater (g): 40

Kommentarer till modifierade RAW-recepten:

  • Honung och agavesirap har ungefär samma IF-värde så du kan välja vilket du vill. Jag tycker att honung är snäppet godare.
  • TIPS! Om du går ner till 10 st dadlar i receptet ovan (modifierad nr 2) får du ett IF-plusvärde på 5! Övrig näringsinfo per bit blir då: Kalorier (kcal): 310, Fett (g): 20, Proteiner (g): 8, Kolhydrater (g): 32 OBS! Jag har inte testat om det blir bra. Troligen behöver du kompensera med vatten eller mandelmjölk för att få rätt konsistens. Hör gärna av dig här om du har testat!!

Har du tips på en favoritkladdkaka? Skicka gärna in via kommentarer!

Ha en god kladdkakedag, med eller utan kladdkaka!

Cecilia på IFDtabell.se


Förutom våra klassiska dagar som semmeldagen och våffeldagen finns det nu något att fira nästan varje dag hela året, se Temadagar.


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.