Bästa mjölkval till müslin

Mjölk som hälls upp i svart mugg med blå bakgrund
Vilken mjölk äter du din müsli, eller dina nötter och bär, med? Det finns mängder med mjölksorter att välja på. Här följer en lista på olika mjölkvals IF-och övriga näringsvärden beräknat med 1 dl LCHF Müsli.

ifd.ifdtabell.se ser du IF-värden för massor med mat.

Nedan värden baseras på 2,4 dl mjölk (=1 cup) + 1 dl LCHF Müsli.

IF-värde Kalorier Fett (g) Protein (g) Kolhydrat (g) Kommentar
Slät yoghurt 2% 24 475 37 15 24 Bra val.
Mjölk (ko) 2% 29 460 35 16 26 Bra val.
Kvarg/Kesella 4% fett naturell 46 560 40 32 21 Toppenval!
Kvarg/Kesella 1% fett naturell 50 500 32 36 20 Toppenval!
Getmjölk 7 510 40 16 25 Bra val.
Fårmjölk -20 600 47 22 27 Proteinrik. Negativ IF.
Mandelmjölk 93 430 33 9 30 Bra IF-val men lite proteiner.
Rismjölk 78 450 32 8 36 Bra IF-val men lite proteiner.
Sojamjölk lätt 44 410 32 14 22 Bra val.
Sojayoghurt smaksatt -57 570 34 16 53 Välj plain istället.
Kokosmjölk på burk 2,4 dl -397 830 83 13 21 Dåligt val.
Kokosmjölk på burk 1 dl -122 545 53 10 17 Dåligt val även om mindre mängd.

Näringsvärden bara för mjölken, utan müsli men beräknat på 2,4 dl, följer här:

IF-värde Kalorier Fett (g) Protein (g) Kolhydrat (g) Kommentar
Slät yoghurt 2% -57 138 7 8 11 Bra val.
Mjölk (ko) 2% -36 123 5 8 12 Bra val.
Kvarg/Kesella 4% fett naturell -28 220 10 25 8 Toppenval med bra tillbehör.
Kvarg/Kesella 1% fett naturell -27 163 2 28 6 Toppenval med bra tillbehör.
Getmjölk -57 168 10 9 11 Bra val.
Fårmjölk -94 266 17 15 13 Proteinrik. Negativ IF.
Mandelmjölk 32 91 2 1 16 Bra IF-val men lite proteiner.
Rismjölk 17 116 2 1 23 Bra IF-val men lite proteiner.
Sojamjölk lätt -37 71 2 6 8 Bra val.
Sojayoghurt smaksatt -125 231 4 9 39 Välj plain istället.
Kokosmjölk på burk 2,4 dl -477 489 53 5 7 Dåligt val.
Kokosmjölk på burk 1 dl -199 203 22 2 3 Dåligt val även om mindre mängd.

Saknar du en mjölksort? Tyvärr finns det inte IF-beräkningar på all slags mjölk, men en uppskattning säger att:

  • Turkisk yoghurt har negativt värde pga höga halter av mättat fett,
  • Hasselnötsmjölk har bra positivt värde precis som mandelmjölk då dessa nötter har rejält positiva IF-värden, bland annat tack vare bättre fettsammansättningar.
  • Cashewmjölk och Pistagemjölk har lätt positivt värde då dessa nötter ligger på plussidan, men något lägre än mandlar och hasselnötter.
  • Havremjölk har sannolikt ett IF-värde nära noll.

Osötad mjölk är alltid att föredra framför sötade varianter. En osötad cashewmjölk är bättre än en sötad hasselnötsmjölk. 


 

Några extra rader om kvarg

Kvarg/Kesella har seglat upp som en riktigt hälsoprodukt, speciellt är det populärt bland dem som tränar för att det innehåller mycket protein i kombination med lite fett och kalorier.

Även här, då IF-värdet beaktas, får kvarg helt okej värden – och riktigt bra blir det om den äts med bra tillbehör som höjer upp kvargens egna lätt negativa IF-värde.

Men detta bygger helt på att du väljer NATURELL KVARG. De smaksatta varianterna får betydligt sämre IF-värden på grund av högre sockerhalter. Förvisso finns det varianter som är ”smaksatta utan tillsatt socker”. Där har en ersättningsprodukt för socker använts. Jag rekommenderar dem inte.

Välj naturell kvarg och smaksätt den med olja, nötter, bär, eventuellt 1 tsk honung eller agavesirap alternativt 0,5 dl fruktjuice. Du kan göra egen drickkvarg genom att blanda med osötad mandelmjölk. Krydda med kardemumma, kanel, ingefära eller kakao.

Du kan läsa mer om kvarg i detta inlägg av Sierra de Goldsmith på Nordic Wellness sida. Den är skriven 2014, men innehållet och budskapet gäller fortfarande.

Cecilia på IFDtabell.se


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här:

12 comments

  • Bra lista! Men varför skiljer sig IF-värdena så mycket från den vanliga långa tabellen? T.ex. många värden som är positiva här är negativa i den andra tabellen.

    • cecilia@powerforlife.se

      Stort tack för din uppmärksamhet! Listan är beräknad på 2,4 dl mjölk + 1 dl LCHF Müsli vilket gör att värdena inte går att jämföra med IFD-tabellens värden. LCHF Müslin har ett positivt IF-värde som höjer mjölkens negativa.

      Jag har nu förtydligat vad näringsinfon på angiven mjölk och müsli i detta inlägg är beräknad på, samt lagt till en tabell för bara mjölken.

      Tack igen, nu blev det tydligare och bättre!

  • Hur kommer det sig att kokosmjölken får så dåligt värde i tabellen?

    • cecilia@powerforlife.se

      Kokosmjölk har så höga värden mättat fett. Beräkningen i tabellen är gjord på riktigt fet kokosmjölk; 22 g fett per 1 dl, varav största delen utgörs av mättade fettsyror. En kokosmjölk som är mindre fet per dl, t ex Garants 18 g, ICAs och Kung Markattas 17 g, får något mindre negativa IF-värden men tyvärr inte så bra att de kan rekommenderas om man vill nå positiva IF-värden med morgonmüslin.

      Alpro har en mjölkvariant som de kallar för Alpro Kokosnöt Original. Den är inte IF-mätt men den är osötad och har bara 0,9 g fett per dl vilket gör att dess IF-värde bör vara helt okej!

      Kallpressad kokosolja sägs vara bra, så din fråga är högst relevant! I det här inlägget har jag skrivit om den utifrån ett IF-perspektiv: http://ifdtabell.se/kokosolja-bra-eller-daligt/

      Tack för frågan!
      Cecilia på IFDtabells.e

  • Hur kommer det sig att yoghurt har lägre if-värde än mjölk trots att syrade produkter sägs vara bättre?

    • cecilia@powerforlife.se

      Det är en jättebra fråga! Skillnaden på 2 dl enligt tabellen är -30 för 2% fet mjölk mot -48 för 1,5% fet yoghurt. Min uppfattning är också att yoghurt är bättre för oss tack vare dess goda bakterier. Behöver kolla upp detta och återkomma!

      Tillägg kvällen 2016-09-06: Nu har jag fått bekräftat från IF Tracker-teamet att ”goda bakterier” inte ingår som en faktor då IF-värdet räknas fram. Med det i åtanke kan vi nog utgå ifrån att rena matvaror som innehåller probiotika kan ha bättre effekt i kroppen än vad IF-värdet säger; t ex yoghurt, kefir och syrade grönsaker.
      __________
      Fråga: Does the IF calculation consider good bacterias, beneficial acid culture, that you can find in yoghurt (and in sauerkraut)? I’ve got a question why there is a lower IF value for yoghurt 1,5% fat compared to milk 2% fat? We thought the yoghurt would be better thanks to its good bacteria culture.

      Svar från IF Tracker: ”No, it doesn’t. Although there is evidence that certain bacteria have anti-inflammatory effects there is at present no practical way to incorporate this into the formula. The underlying nutrient values provided by the USDA for the two foods have some slight differences. For example, the milk is higher in vitamin A (due to fortification).”

      /Hoppas att detta hjälper! Cecilia på IFDtabell.se

  • Hei
    Jeg savner oversikt over laktosereduserte eller frie produkter. Laktosereduserte melk smaker søtere enn annen melk. Har endringen I sukkermolekylet noen betydning?

    • cecilia@powerforlife.se

      Nej, låglaktosproduker bör inte få några större skillnader i IF-värden, trots att de smakar sötare. Såvitt jag vet har man inte särskiljt låglaktosproduker vid bedömningen av IF Rates, så mitt svar får ses som en kvalificerad gissning.

      🙂 Cecilia

  • Hej! Jag har en fråga om mjölk direkt från kon, alltså opastöriserad, hur ligger ifd värdet på den? Bor nämligen på bondgård..

    • cecilia@powerforlife.se

      Hej Ellen,
      Klok fråga! Råmjölk, eller colostrum, har inget IF-värde framräknat, så jag vet dessvärre inte. Ibland kan man göra en kvalificerad gissning när IF-värdet saknas, men det är svårt – tycker jag – med råmjölk som ju ska ha helt andra näringsvärden och egenskaper i kroppen (bättre!) jämfört med mjölken i butikshyllan.

      Lyssna till din kropp, om du mår bra av mjölken så fortsätt drick/ät den. Lagom mängd och variation är alltid säkrast 🙂

      Ha det bra!

  • Hej! Hur är det med IF värden för 10%-iga yoghurtar/kvarg? Vill äta så bra som möjligt men behöver mer fett i maten. Det finns ju så många olika att välja mellan tex turkisk yoghurt, grekisk yoghurt, rysk yoghurt, 10%-ig kvarg osv. Jag undrar om ni vet någon fetare variant som är att föredra?

    • cecilia@powerforlife.se

      Hej! Välj de varianter som också bidrar med bra bakterier. De bör få lite bättre IF jft med de utan.

      De flesta fetare mjölkprodukterna får sämre IF-värden pga det mättade fettet, men oroa dig inte för det. Se det istället som en fingervisning till att du bäst kompletterar yoghurten med något extra bra. Nötter t ex.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *