Valnötsbröd

Det här är en variant inspirerad av receptet Nöt- och nyponbröd. I mitt tycke är valnötsbrödet snäppet vassare, dvs godare! Nedre bilden visar deg av valnötsbröd uttryckt i brödformen innan gräddningen.  Valnötsbrödet får ett förhållandevis lågt IF-värde. Trots att valnötter innehåller massor med näring hamnar de på ett negativt IF-värde (ca -3 per valnötshalva) på grund av sin höga andel fleromättade […]

Read more

Laxbiffar – asiatiska med gurksallad

De här fiskbiffarna går löjligt snabbt att göra. Du kan byta ut laxen till annan fiskfilé om du vill, såsom torsk, sej och röding. Om du kör på lax rekommenderar jag ekologisk lax, mer om det nedan. Bilden visar en laxbiff med gurksallad och en sås på Oatley’s iFraiche med sweet chilisås.   Lax har tack vare sitt fina omega […]

Read more

Grötmix

En gröt på en mix av goda ”grötingredienser” som får sitt IF-positiva värde tack vare toppningen med olja på slutet. Jag brukar blanda ihop en stor sats och sen ta 5 msk av satsen till en portion och 3 dl vätska. Gröten blir ganska rinnig och det går förstås bra att minska på mängden vätska om du vill ha den […]

Read more

Flap Jacks 15

Flap Jacks kan du köpa i handeln. De är söta, goda och faktiskt riktigt mättande tycker jag, trots att de innehåller en hel del socker. Här är en hemgjord variant som är mindre söt och med positivt IF-värde. Jag kallar den Flap Jacks 15 där siffran står för det ungefärliga IF-värdet (som varierar lite beroende på val av nötter o torkad […]

Read more
1 2