Skordalia

Skordalia är en grekisk röra med smak av vitlök och olivolja. Det är förvånande att en röra med potatis som bas kan smaka så olik potatis, men det är tack vare rejäla mängder vitlök och olivolja som den får en ny karaktär.

Den passar t ex bra till fisk- och skaldjursrätter som alternativ till aioli. Eftersom basen är potatis kompletterar den en måltid av valfritt protein och sallad på ett ypperligt sätt utan att du behöver ta med pasta, ris, potatis eller annan bastant kolhydrat.

En skål med skordalia garnerad med en blomma

En skål med skordalia garnerad med en blomma
Skordalia
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
I den här varianten har vi valt att använda 1 dl olivolja + 1 dl mandelmjölk. I originalreceptet använder du 2 dl olivolja , utan andra vätskor. Jag tycker den blir väl mastig, å andra sidan kanske du nöjer dig med mindre portioner - prova dig fram till den variant som du bäst gillar! (IF-rate och näringsinfo för orignalreceptet anges nedan.)
IF-värde/portion:107
Portioner
6 portioner
Tillagningstid
5 min
Portioner
6 portioner
Tillagningstid
5 min
En skål med skordalia garnerad med en blomma
Skordalia
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
I den här varianten har vi valt att använda 1 dl olivolja + 1 dl mandelmjölk. I originalreceptet använder du 2 dl olivolja , utan andra vätskor. Jag tycker den blir väl mastig, å andra sidan kanske du nöjer dig med mindre portioner - prova dig fram till den variant som du bäst gillar! (IF-rate och näringsinfo för orignalreceptet anges nedan.)
IF-värde/portion:107
Portioner
6 portioner
Tillagningstid
5 min
Portioner
6 portioner
Tillagningstid
5 min
Ingredienser
Portioner: portioner
Instruktioner
  1. Skala vitlöken. Skala potatisen om du vill. Dela i mindre bitar.
  2. Lägg alla ingredienser i matberedare och mixa till en jämn röra. Späd med vatten eller valfri mjölk om du vill ha den lösare.
  3. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med fördel med någon örtkrydda eller annat om "lyser upp" röran 🙂
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal):189
Fett (g):16
Proteiner (g):1
Kolhydrater (g):10
Receptkälla:Allers veckotidning nr 33/2015

Näringsinfo med dubbel mängd olivolja, för 6 portioner 2 dl olivolja, är följande:

IF-rate: 184, Kcal: 326, Fett: 32g, Proteiner: 1g, Kolhydrater: 10g

Dela det här receptet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *