I praktiken tar den här soppan inte längre tid att göra än att koka äggen. Den blir fantastiskt god då den kryddas upp med svartpeppar, citronsaft (färsk eller färdigpressad) och paprikapulver. Du som inte äter gluten kan byta vetemjölet i redningen till 1 tsk fiberhusk = malda psylliumfrön istället. Det ger också ett fint extra fibertillskott.
Hackad spenat är ofta fryst i bollar, som på bilden ovan. 1 fryst ”spenatboll” väger ca 15 g. Till en portion går det således åt ca 10 st ”spenatbollar”.
Ingredienser
- 150 g spenat frusen hackad 150 g = ca 10 st frysta "spenatbollar"
- 1 msk vetemjöl eller 1 tsk fiberhusk = malda psylliumfrön
- 2-3 dl buljong
- 1 dl mjölk valfri sort (ko, soja, havre, mandel), alt ½ dl matlagningsgrädde
- 1 st ägg kokt
- 2 tsk raps- eller olivolja Oljan tar fram smakerna, gör matens näringsinnehåll mer lätt tillgängligt för kroppen att ta upp, bidrar med mättnad samt bidrar till bättre IF-värde
- Peppar, paprikapulver och/eller citronsaft
Instruktioner
Koka ägg
- Koka ägg samtidigt som du gör soppan. Ägg kan kokas på många olika sätt, alla är säkerligen lika bra. Här följer ett sätt: lägg ägg i kallt vatten, låt koka upp, ta därefter tid enligt hårdkokt: 6-7 min, löskokt 3-4 min. Spola med kallt vatten när äggen kokat klart. Kokta ägg håller flera dagar i kylen. TIPS! Koka flera och ät som mellis.
Spenatsoppa
- Tina spenaten i kastrull på låg-medelvärme på spisen. Pudra på vetemjöl för att reda soppan. (Notis! Om du använder fiberhusk istället för vetemjöl - se punkt 3.)
- Häll på buljong och mjölk. Låt koka upp. Ta av från spisen. (Du som använder fiberhusk istället för vetemjöl häller på det efter uppkoket och låter det svälla i soppan några minuter innan du äter.)
- Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Häll på olja. Krydda mer med andra kryddor om du vill. Servera med kokt ägg i halvor.
Anteckningar
Näringsinfo per portion