Det här är en variant på smulpaj. Smält smöret på spisen och fyll på med övriga ingredienser direkt i kastrullen så spar du både disk och tid! Välj glutenfria havregryn så är den helt glutenfri.
Det är alltid en utmaning att få sötsaker till IF-plus, så även här. Mängden socker avgör huruvida du får ett plusvärde på pajen: inget socker alls >> PLUS (+22), lite socker >> LITET MINUS (-10).
Jag föredrar pajen med en gnutta socker i och då gärna i form av sirap som ger lite” knäckig” smak (det blir samma IF-värde vare sig du väljer strösocker eller sirap). Om du är riktigt hardcore kanske du gillar pajen helt utan socker, eller med endast lite vaniljsocker.
Äppelpaj med crunch
Ingredienser
- 50 g smör
- 0,5 dl rapsolja
- 2 dl havregryn
- 1 dl mandelmjöl
- 2 dl sojamjöl
- 3 msk sirap eller socker kan uteslutas
- 500 g äpplen 4-8 st äpplen beroende på storlek för 6 port.
- kanel att krydda äpplena med
- (äkta vaniljsocker) valfritt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160-175° C.
- Smält smöret i kastrull på spisen.
- Häll på rapsolja, sirap eller socker, havregryn, mandelmjöl och sojamjöl. Rör ihop till en "crunchy deg".
- Skala äpplena. Skiva dem och lägg i smord form. Strö kanel över äpplena.
- Lägg över degen och "smula in den" bland äpplena, dvs blanda ihop det hela precis så som du önskar!
- Grädda i ugnen på 160-175° C cirka 25 minuter tills äpplena är mjuka och smuldegen har fin färg.
Anteckningar
- IF-värde +22, Kcal 344, Fett 25 g, Protein 8 g, Kolhydrater 25 g.
- IF-värde +37, Kcal 304, Fett 25 g, Protein 8 g, Kolhydrater 15 g.
- IF-värde +5, Kcal 332, Fett 25 g, Protein 8 g, Kolhydrater 22 g.
Näringsinfo per portion