Ghi / Ghee / Klarnat Smör

ghi i glasburk med en smörkniv

Kärt barn har flera namn och så gäller verkligen här. Ghi, som också stavas Ghee, är renat smör som också kallas för klarnat smör. Det finns inget IF-värde uträknat på ghi, men jag vill dela med mig av receptet på ghi här eftersom det är ett välgörande och fantastiskt fett som är superenkelt att göra själv.

Använd ghin till all matlagning som du vill, och framför allt till matlagning på höga temperaturer.

Läs mer om Ghi på powerforlife.se.

ghi3 ghi2

Helt nygjort ghi till vänster och ghi som har svalnat i rumstemperatur till höger.

ghi i glasburk med en smörkniv

Ghi / Ghee / Klarnat Smör

Ghi som används dagligdags ska stå i rumstemperatur (i kylen är den stenhård). Den mängd du använder under ca 10 dagar kan stå framme, resten ställs i kylen.
Skriv ut
Tillagningstid: 5 minuter

Ingredienser

  • 250 g smör helst eko och osaltat, men det funkar även med vanligt normalsaltat smör

Instruktioner

  • Lägg smöret i ett rostfritt enlitersmått. Ställ det mitt i ugnen, med över- och undervärme på 50-80° C.
  • Låt smöret stå tills det blir alldeles klart och gyllene gult, vilket tar ca 1,5-2 tim. Orenheterna lägger sig i botten på kärlet.
  • Ta ut kärlet och sila ghin genom ett kaffefilter (gärna ett av nylon), utan att bottensatsen kommer med. Häll upp på burk.

Anteckningar

.

Näringsinfo per portion

Receptkälla: Skandinaviska Ayurveda-Akademin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




fyra × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.