Här kommer ett recept ur boken ”Happy Food: om hur mat och lycka hänger ihop” skriven av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. Receptet heter i sin helhet Supersallad med bönor, korn, jordärtskocka och äpple. Salladen innehåller en bredd av olika slags fibrer som tillsammans bidrar med superbränsle till tarmbakterierna.
Från IF-perspektiv är det förvånansvärt nog bara hasselnötterna och olivoljan som bidrar med äkta plusvärden. Men underskatta inte matvaror som ligger strax under noll, tillsammans med t ex välgörande olja blir resultatet jättebra för kroppen!
Receptet publicerades i MatHems kundtidning i mars 2018 och du kan se det här på mathem.se med bild.
Bokbild: pressbild från Bookmark förlag
Happy Food's Supersallad
Ingredienser
- 1 dl svarta bönor kokta
- 1 dl korn, hela kokta
- 8 st jordärtskockor (6-10 st för 4 port.)
- 1 st äpple
- 0,5 kruka timjan, färsk
- 10 st champinjoner (8-12 st för 4 port.)
- 1 dl hasselnötter rostade
- 2 msk tranbär torkade
- 1 dl bondbönor
- 5 msk olivolja extra virgin
- 2 msk rödvinsvinäger
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180° C.
- Tvätta och dela jordärtskockorna på längden. Klyfta champinjonerna.
- Lägg jordärtskockor och champinjoner i en ugnsfast form med timjan och häll på 2 msk olivolja och salt. Ställ in i ugnen och tillaga i 30 min, eller tills jordärtskockorna nästan är mjuka i mitten.
- Klyfta äpplet och lägg i samma ugnsform. Fortsätt rosta i 10 min till.
- Blanda bönor och korn med vinäger och resterande olja. Smaksätt med salt och svartpeppar.
- Toppa med rostade grönsaker, bondbönor, hasselnötter och tranbär.
Näringsinfo per portion