Boken Friendly Food av Hanna Göransson har många spännande recept på mat utan gluten, socker och mjölk. Nu är dessvärre inte all gluten- och laktosfri mat boostande by default så jag har gjort några modifieringar för att få upp IF-värdet på plussidan, vilket gör att nedan recept inte blir glutenfritt när det bakas med grahamsmjöl. Men det är helt okej att baka detta recept enligt Hannas original på sid 24 i boken och ta det lilla minusvärde som blir på IF, om du vill. Det är ju totalen som bör blir minst +50 per dag (ja, i alla fall för oss som jagar IF-plus-poäng ;))
Det jag verkligen gillar med Hanna Göranssons bok ”Friendly Food” är att hon anger massor av alternativ till ingredienserna. Om du inte har ett mjöl hemma är det bara att testa med ett annat, fantasin och innehållet i skafferiet sätter gränserna.
Hasselnötsbröd
Ingredienser
- 1 dl hasselnötsmjöl
- 1 dl grahamsmjöl eller glutenfritt mjöl som teff, quinoa, sesam, hirs (men sämre IFD då)
- 0,75 msk fiberhusk krossat psylliumfrö
- 1 msk bakpulver
- 1 dl linfrön, krossade
- 1 krm örtsalt
- 2 dl äggvita eller 2 ägg (men sämre IFD då)
- 1 dl valfri mjölk 2 dl om du väljer ägg istället
- 1 msk rapsolja eller kokosolja (men sämre IFD då)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200º C.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Häll i ägg, mjölk och olja. Blanda väl.
- Grädda 50-60 min i mitten av ugnen. Låt svalna på galler innan servering.
Anteckningar
Näringsinfo per portion
Obs! Grahamsmjöl är INTE glutenfritt.
Alldeles riktigt! Bra att du highlightar, jag ser att det inte framgår tydligt i receptet.