Lasagne går alltid hem hos oss, både bland vuxna och ungdomar. Även när den är gjord på lax och grönkål, samt i vår version med sojamjölk. Det här receptet kommer från Oscar Kjellberg som pluggar läkarprogrammet på KI, vars urval av recept presenterades i ICA Buffé nr 01/2016.
Bild två visar lasagnen med vänster halva gratinerad med sojaost och höger halva med mozzarellaost.
Tips! Tvätta skalet på ekologisk citron. Frys den. Riv den, hela citronen med skal och allt. Förvara i låda i frysen. Använd som krydda i matlagningen. Min erfarenhet är att du kan dubbla mängden citron när du använder den så här. 1 msk citronjuice = 2 msk riven hel citron.
Lax- och Grönkålslasagne
Ingredienser
Grönkålsröra
- 500 g grönkål fryst hackad som tinats, eller färsk
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 7 dl mjölk valfri sort
- 1 msk citronskal
- 75 g fetaost
Lax & kryddor
- 500 g laxfilé
- 1 msk citronjuice, färskpressad
- salt och svartpeppar
Plattor
- 300 g lasagneplattor
Topping
- 75 g fetaost
Instruktioner
- Sätt på ugnen på 200° C.
Grönkålsröra
- Krama vätskan ur den tinade grönkålen. Fräs kålen i smör med pressade vitlöksklyftor några minuter i stekpanna.
- Pudra över vetemjöl. Tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. Låt koka upp. Tillsätt citronskal och smaksätt med salt och svartpeppar. Smula i fetaost.
Lax-kryddning
- Skär laxfilén i tärningar. Blanda med citronjuice. Krydda med salt och svartpeppar.
Ner i formen & gratinera
- Bred ett lager grönkålsröra i botten på en ugnssäker form (ca 20x30 cm). Lägg på ett lager lasagneplattor, följt av laxbitar och sist grönkålsröra igen.
- Ordningen blir alltså: grönkål, plattor, lax. Avsluta med grönkål. Toppa med fetaost (eller annan ost om du vill).
- Gratinera i ugnen den tid som står på lasagneplattornas paket, vanligen mellan 20 och 40 min. Servera med en grönsallad, eller bara som det är.
Anteckningar
Näringsinfo per portion