Lax- och grönkålslasagne i närbild

Lax- och Grönkålslasagne

Lasagne går alltid hem hos oss, både bland vuxna och ungdomar. Även när den är gjord på lax och grönkål, samt i vår version med sojamjölk. Det här receptet kommer från Oscar Kjellberg som pluggar läkarprogrammet på KI, vars urval av recept presenterades i ICA Buffé nr 01/2016.

Lax- och grönkålslasagne i närbild Lax- och grönkålslasagne i ugnsform

Bild två visar lasagnen med vänster halva gratinerad med sojaost och höger halva med mozzarellaost.

Tre bilder i kollage som visar riven citron i matberedare och i plastlåda

Tips! Tvätta skalet på ekologisk citron. Frys den. Riv den, hela citronen med skal och allt. Förvara i låda i frysen. Använd som krydda i matlagningen. Min erfarenhet är att du kan dubbla mängden citron när du använder den så här. 1 msk citronjuice = 2 msk riven hel citron.

Lax- och grönkålslasagne i närbild

Lax- och Grönkålslasagne

Tips! Byt ut citronskal och färskpressad citronjuice till frusen citron som du har rivit. Passar perfekt! Du kan vara mer generös med mängden då den är mild i smaken.
Skriv ut
Välj antal:4 personer
Tillagningstid: 50 minuter
IF-värde/portion: 1163

Ingredienser

Grönkålsröra

  • 500 g grönkål fryst hackad som tinats, eller färsk
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk valfri sort
  • 1 msk citronskal
  • 75 g fetaost

Lax & kryddor

  • 500 g laxfilé
  • 1 msk citronjuice, färskpressad
  • salt och svartpeppar

Plattor

  • 300 g lasagneplattor

Topping

  • 75 g fetaost

Instruktioner

  • Sätt på ugnen på 200° C.

Grönkålsröra

  • Krama vätskan ur den tinade grönkålen. Fräs kålen i smör med pressade vitlöksklyftor några minuter i stekpanna.
  • Pudra över vetemjöl. Tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. Låt koka upp. Tillsätt citronskal och smaksätt med salt och svartpeppar. Smula i fetaost.

Lax-kryddning

  • Skär laxfilén i tärningar. Blanda med citronjuice. Krydda med salt och svartpeppar.

Ner i formen & gratinera

  • Bred ett lager grönkålsröra i botten på en ugnssäker form (ca 20x30 cm). Lägg på ett lager lasagneplattor, följt av laxbitar och sist grönkålsröra igen.
  • Ordningen blir alltså: grönkål, plattor, lax. Avsluta med grönkål. Toppa med fetaost (eller annan ost om du vill).
  • Gratinera i ugnen den tid som står på lasagneplattornas paket, vanligen mellan 20 och 40 min. Servera med en grönsallad, eller bara som det är.

Anteckningar

.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 849
Fett (g): 35
Protein (g): 53
Kolhydrater (g): 80
Receptkälla: Oscar Kjellberg i Buffé-tidningen nr 01/2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.