Åtta morötter på ett plankbord

Marockanska morötter med saffransbulgur och ”tofotta”

Nu uppdaterar vi receptformatet! Det kräver lite anpassning av nya mallen innan den ser ut, och visar all näringsinformation, såsom vi vill. Det här är första testreceptet i nya formatet. Det kommer nog uppdateras flera gånger innan den stora övergången sker och eftersom vi jobbar live kanske du kommer att märka det… 📝🙃☕️

IF-värdet är +167 för det här receptet. Övrig data är 390 kcal, 10 g fett, 17 g protein och 65 g kolhydrater.

Marockanska morötter med saffransbulgur och ”tofotta”

Kryddiga morötter smaksatta med mandelsmör och serverade med vispad silkestofu, "tofotta".
Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
IF-värde/portion: 167

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk kanel malen
  • 1 tsk ingefära malen
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk kumminfrön
  • 2 tsk koriander malen
  • olivolja eller rapsolja
  • 1 burk krossade tomater 1 burk = 400 g
  • 2,5 dl vatten
  • 1 burk kikärter avrunna

Smaka av grytan med:

  • 2 msk mandelsmör
  • agavesirap
  • salt och svartpeppar
  • färsk koriander eller bladpersilja garnering

Saffransbulgur

  • 2 dl bulgur
  • 0,5 g saffran

Tofotta

  • 300 g silkestofu
  • 0,5 st citron saft och skal
  • salt

Instruktioner

  • Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare. Tillsätt salt.
  • Skala morötterna och skär dem i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala vitlöksklyftorna. Koka morötterna och vitlöken i ca 7 min tills morötterna har mjuknat något, men har en kärna kvar. Låt dem ånga av.
  • Koka bulgur med saffran enligt anvisning på förpackningen.
  • Rosta kryddorna i en stor kastrull eller stekpanna i ca 2 min under omrörning tills det börjar dofta.
  • Tillsätt olja, morötterna med vitlöken och fräs i 2 min till under omrörning.
  • Tillsätt tomaterna, kikärterna och det varma vattnet. Låt koka ihop ca 10 min under lock.
  • Smaka av med mandelsmör, agavesirap, salt och peppar.

Tofotta

  • Lägg tofun i en skål med citronsaft och rivet citronskal. Vispa till en kräm med elvisp. Skrapa ned tofun från skålens kanter några gånger. Smaka av med salt.

Servering

  • Servera grytan med saffransbulgur och tofotta och garnera med örter.

Anteckningar

Näringsvärdet är inklusive bulgur och tofotta. Bara grytan ger ett IF-värde på +263 och något lägre mängd kalorier, fett och kolhydrater.
Bilden är tagen från boken, ursprungsfotograf är Lennart Weibull. 

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 390
Fett (g): 10
Protein (g): 17
Kolhydrater (g): 65
Receptkälla: Ylva Bergqvist, från boken Vego på 30 min sid 42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.