Rawfood erbjuder många hälsosamma och goda rätter. Så kallade rawfood-bollar som görs av nötter och torkad frukt marknadsförs som nyttiga. Visst känns det underbart befriande att äntligen få sätta tänderna i något smarrigt och känna att nu tillför jag kroppen en massa bra nyttigheter!
Men om du är extra mån om att bara få i dig mat med positiva IF-värden vill jag höja ett varningens finger för dessa godsaker. De söta torkade frukterna med negativa IF-värden lyckas inte överträffa de positivt IF-laddade nötterna och resultatet blir i de allra flesta fall att rawfood-bollar hamnar på minussidan.
Själv älskar jag rawfood-bollar och äter dem med njutning och gott samvete – som godis och som energibars i samband med friluftsaktiviteter.
Nötter och frön är bra mat och näringsinnehållet i rawfood-bollar är utmärkt jämfört med annat mer traditionellt snacks som smågodis och ”hembakade sju sorters kakor”.
Om du äter mycket mat som boostar ditt immunförsvar har du utrymme för att äta lite mat på minussidan. Det är trots allt summan av din mats IF-värden över dagen som är det intressanta. Därför väljer jag att lägga ut ett recept på rawfood-bollar här, trots att värdet är på minussidan.
Mums!
Nötbollar -27
Ingredienser
- 0,5 dl cashewnötter
- 0,5 dl mandlar
- 3 st dadlar, färska utan kärna
- 1,5 msk kakao
- 2 msk mandelmjölk, osötad
- sesamfrön, kokosflingor, kakao eller havrekli att rulla dem i
Instruktioner
- Lägg alla ingredienserna till bollarna i en minimixer (eller matberedare om du gör en större sats). Mixa till önskad konsistens.
- Rulla bollar. Rulla dem i valfri topping. På bilderna visas oskalade sesamfrön, riven kokos, kakao och en mix av havrekli och sesamfrön.
- Förvara i frysen. Ät direkt ur frysen eller låt tina 10-15 min.
Anteckningar
Näringsinfo per portion