Palak Paneer

Det här är en välkryddad indisk gryta med ost, paneer, som proteinkälla. Paneer är en vanlig indisk vit ost gjord på komjölk. Konsistensen påminner lite om en mix av fetaost och tofu. Paneerost finns att köpa i asiatiska matbutiker, samt har Arla en variant under sitt varumärke Apetina som finns i flera matbutiker.

Paneer finns inte uppmätt i IF Trackern, så för att räkna fram ett ungefärligt IF-värde har jag valt att använda värdet för “cottage cheese” (kvarg) i dubbel mängd eftersom den är lösare i konsistensen. Då blir totala fett-, protein- och kalorimängden närliggande som när vi använder receptets “Apetina paneer” ost. Det innebär att receptets framräknade IF- och näringsvärden är ungefärliga, som alltid!

🚀I det här receptet är det löken och alla kryddor som gör att det blir en riktigt superboost med ett IF på mer än 400 per portion🔥.

Receptet är taget från MatHems tidning nr 1 – 2020. Fotot på ifdtabell.se är taget från tidningen och originalet är taget av Nurlan Emir.

Palak Paneer

Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
IF-värde/portion: 459

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk ingefära färsk
  • 200 g tomater färska
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja pulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vitt vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong pulver
  • 450 g paneerost finns i asiatiska matbutiker samt gör Arla en variant från Apetina
  • 0,5 msk olivolja eller rapsolja, att steka paneer i
  • 125 g bladspenat färsk

Instruktioner

  • Koka ris samtidigt som du gör grytan. (Riset är ej inkluderat i IF-värdet på den här rätten.)
  • Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv ingefära. Strimla tomaterna.
  • Fräs lök, vitlök och ingefära mjuk i olivolja tillsammans med garam masala och gurkmeja.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 30 sek.
  • Tillsätt vin och låt det puttra 2-3 min.
  • Tillsätt de strimlade tomaterna, krossade tomater, havregrädde och buljong. Låt såsen puttra på låg värme i 10 min.
  • Tärna paneerosten och stek den i olja på medelhög värme.
  • Tillsätt paneerost och spenat till grytan.
  • Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör

  • Servera gärna med sallad på gurka och tomat med färsk mynta, olivolja och salt. Servera med ris, om du vill. 1dl basmatiris ger ett IF-värde på ca -65 och 1 cup, dvs 2,4 dl, ger IF-värde på -153.

Anteckningar

.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 482
Fett (g): 30
Protein (g): 31
Kolhydrater (g): 26
Receptkälla: Mari Bergman, MatHem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.