En pizzabotten baserad på finriven blomkål, ost och ägg är inte bara gott för smaklökarna och kroppen – den är också enkel och snabb att tillaga.
Du gör ”degen” i matberedare på några minuter och sen är det bara att smacka ut den på plåten och in i ugnen. Den förgräddas ca 8-10 min först, sen lägger du på den topping du vill ha och därefter gräddar du den igen 5-15 min beroende på vad du har lagt på den.
Pizzabotten med blomkål
Ingredienser
- 400 g blomkål
- 1 dl parmesanost, riven
- 1 dl mozzarellaost, riven
- 1 tsk oregano, torkad
- 1 tsk chiliflakes
- 4 msk mandelmjöl
- 1 tsk salt
- 2 st ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250° C.
- Mixa rå blomkål till ett fint ris eller en puré i matberedare.
- Blanda i resten av ingredienserna (parmesan, mozarella, oregano, chiliflakes, mandelmjöl, salt och ägg).
- Bred ut degen till 2 stora eller 4 mindre pizzabottnar fördelade på två bakpappersklädda plåtar (beräknat på när du gör 4 portioner av det här receptet).
- Förgrädda bottnarna i ugnen i 8-10 min tills de är gyllene och krispiga. Ta ut och låt svalna något.
- Lägg på den topping du vill ha. Grädda pizzorna i ugnen igen ca 5-15 min (längden på tiden avgörs av vad du har valt att lägga på).
- Topping: blomkålssmaken döljs bakom ost och ägg så du kan lätt toppa bottnarna med dina favoritpålägg. Lök och fisk är heta tips om du vill boosta på med extra IF-värde. Toppa med färsk spenat eller ruccola för extra boost.
Anteckningar
Näringsinfo per portion
Godaste pizzabotten jag ätit som är Lchf. Smakar varken blomkål eller mandelmjöl.