Fröknäcke med mixade frön

Fröknäcke är så lätt att göra! Och de här godingarna kan ätas rakt av som snacks, eller med valfria tillbehör. Du blandar ihop dem på 10 min och sen ska de gräddas på svag värme i en timme. Sen är de klara!

I detta recept är det solrosfrön, linfrön och rapsoljan som bidrar med plus. De andra fröerna som innehåller större andelar fleromättade fetter drar ner IF-värdet något.

Jag brukar mixa fröerna i matberedaren för att det ska bli både godare och mer lättsmält för magen. MEN låt linfrön förbli hela för de börjar oxidera/härskna så snart du mixar dem. (Därför är det smartast att alltid köpa hela linfrön!)

 

Fröknäcke i bitar på hög på en grön tallrik
Fröknäcke med mixade frön
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Receptet anges för 1 vanlig ugnsplåt som räcker till ca 20 små bitar. Du kan räkna upp mängden genom att öka antalet önskade plåtar.
IF-värde/portion:14
Portioner
1 plåt
Tillagningstid Passiv tid
10 min 60 min
Portioner
1 plåt
Tillagningstid Passiv tid
10 min 60 min
Fröknäcke i bitar på hög på en grön tallrik
Fröknäcke med mixade frön
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Receptet anges för 1 vanlig ugnsplåt som räcker till ca 20 små bitar. Du kan räkna upp mängden genom att öka antalet önskade plåtar.
IF-värde/portion:14
Portioner
1 plåt
Tillagningstid Passiv tid
10 min 60 min
Portioner
1 plåt
Tillagningstid Passiv tid
10 min 60 min
Ingredienser
Portioner: plåt
Instruktioner
  1. Lägg pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön i matberedare och mixa dem slätt eller storkornigt.
  2. Häll över de mixade fröna i en bakbunke. Blanda i hela linfrön, majsmjöl, salt. Rör om. Häll på rapsolja och hett vatten. Rör ihop till en kladdig deg.
  3. Lägg degen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Platta ut den väl. Tips: lägg ett nytt bakplåtspapper över och kavla ut degen enkelt med en flaska eller kavel. Ta bort det övre pappret när kakan är platt.
    Fröknäcke över en hel plåt
  4. Strö generöst med flingsalt över den platta brödkakan. Grädda i 150° ugnsvärme ca 60 min (gärna på "varmluft"). Ta ut plåten när den är klar eller låt den stå kvar med lätt öppen lucka på eftervärmen. Klart att äta. Dela den i lagom stora bitar.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal):67
Fett (g):6
Proteiner (g):2
Kolhydrater (g):3
Receptkälla:Cecilia på IFDtabell.se

Näringsinfon är beräknad på 1/20 av en plåt, dvs då du delar en plåt till 20 bitar. Eftersom du bryter knäcket blir näringsinfon bara ett ungefärligt värde och en indikation.

Dela det här receptet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.