hjärta i klippt häck med texten bild saknas

Happy Food’s Supersallad

Bild på boken Happy Food: om hur mat och lycka hänger ihopHär kommer ett recept ur boken ”Happy Food: om hur mat och lycka hänger ihop” skriven av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. Receptet heter i sin helhet Supersallad med bönor, korn, jordärtskocka och äpple. Salladen innehåller en bredd av olika slags fibrer som tillsammans bidrar med superbränsle till tarmbakterierna.

Från IF-perspektiv är det förvånansvärt nog bara hasselnötterna och olivoljan som bidrar med äkta plusvärden. Men underskatta inte matvaror som ligger strax under noll, tillsammans med t ex välgörande olja blir resultatet jättebra för kroppen!

Receptet publicerades i MatHems kundtidning i mars 2018 och du kan se det härmathem.se med bild.

Bokbild: pressbild från Bookmark förlag

hjärta i klippt häck med texten bild saknas

Happy Food's Supersallad

Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
Tid i ugnen: 40 minuter
IF-värde/portion: 65

Ingredienser

  • 1 dl svarta bönor kokta
  • 1 dl korn, hela kokta
  • 8 st jordärtskockor (6-10 st för 4 port.)
  • 1 st äpple
  • 0,5 kruka timjan, färsk
  • 10 st champinjoner (8-12 st för 4 port.)
  • 1 dl hasselnötter rostade
  • 2 msk tranbär torkade
  • 1 dl bondbönor
  • 5 msk olivolja extra virgin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180° C.
  • Tvätta och dela jordärtskockorna på längden. Klyfta champinjonerna.
  • Lägg jordärtskockor och champinjoner i en ugnsfast form med timjan och häll på 2 msk olivolja och salt. Ställ in i ugnen och tillaga i 30 min, eller tills jordärtskockorna nästan är mjuka i mitten.
  • Klyfta äpplet och lägg i samma ugnsform. Fortsätt rosta i 10 min till.
  • Blanda bönor och korn med vinäger och resterande olja. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  • Toppa med rostade grönsaker, bondbönor, hasselnötter och tranbär.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 400
Fett (g): 26
Protein (g): 7
Kolhydrater (g): 36
Receptkälla: Niklas Ekstedt i boken Happy Food av N. Ekstedt och H. Ennart (2017)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.