Med rejäla mängder av superboost-kryddorna ingefära och gurkmeja är Hariarasoppan rena rama medicinkuren!
Harirasoppa
Ingredienser
Soppa
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st selleristjälkar gärna stora stjälkar
- 2 st morötter gärna stora morötter
- 2 msk olivolja kallpressad (alt kokosolja, kallpressad)
- 1 msk ingefära mald
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk gurkmeja, mald
- 1 msk spiskummin, mald
- 2 msk tomatpuré
- 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
- 1 burk á 600 g hela plommontomater
- 1 msk citronsaft eller mer efter behag
- 1 burk á 400 g kokta kikärtor eller 1,25 dl torkade, blötlagda och kokta
Till servering
- 1 näve persilja, slätbladig
- 10 st dadlar, färska utan kärna
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök. Skär selleri och morötter i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor kastrull på låg till medelvärme. Fräs lök, vitlök, selleri och morot i ungefär 5 min. Rör om då och då så att grönsakerna inte får för mycket färg.
- Tillsätt de fyra kryddorna och rör om ordentligt. Stek hastigt under omrörning tills kryddorna börjar dofta.
- Tillsätt tomatpuré, vatten eller grönsaksbuljong och tomater. Sjud i 30 min. Tillsätt citronsaft och krydda mer om det behövs.
- Tillsätt kikärterna och sjud i ytterligare 1 min.
- Servera med rikligt med färsk persilja och färska dadlar vid sidan om, eller skär dadlarna i små bitar och lägg dem på soppan.
- Hariran kan förvaras i kylskåpet i 3-5 dagar och kan frysas in.
Anteckningar
Dadlarna bidrar med god sötma, men också en hel del socker (kolhydrater). Du som undviker socker vill troligen skippa dadlarna, i så fall får du följande näringsinfo:
IF-värde 1037 (!), Kalorier: 246, Fett (g): 11, Protein (g): 9, Kolhydrat (g): 33
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 412
Fett (g): 11
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 78
Receptkälla: Green Kitchen Travels av David Frenkiel & Luise Vindahl