Bara fantasin sätter gränsen för hur du vill använda den här müslin! Den är nämligen god att strö, inte bara på ditt val av frukostmjölk, utan också på en smoothie, sallad, soppa och smörgås med kladdigt pålägg som t ex avokado, tofuröra eller färskost.
Müslin – nötterna och fröna – bidrar med proteiner, bra fetter, fibrer, mineraler samt E- och B-vitaminer. Det gör den här müslin till ett utmärkt alternativ till ris, pasta och potatis om du vill hålla nere på kolhydraterna.
Funderar du på vilken mjölk som passar bäst till müslin? Se inlägget Bästa mjölkval till müslin. Där ser du IF-värde och övrig näringsinfo för 11 olika mjölk, samt uppskattat IF-värde för 5 mjölksorter till.
LCHF Müsli
Ingredienser
- 1,5 dl sesamfrön, oskalade
- 1,5 dl linfrön, hela
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solroskärnor
- 2 dl nötter, krossade mandel, hasselnötter, paranötter, valnötter, pinje
- 2 dl kokosflingor
- 2 tsk kanel (valfritt) alt. annan valfri krydda, tex kardemumma
- 2 tsk vaniljpulver, eko (valfritt) OBS! "det bruna", ej vaniljsocker
- 1 dl rapsolja alt kokosolja (men då blir IF-värdet sämre)
- 1 dl vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C över och undervärme, eller ca 175°C varmluftsugn.
- GROV MÜSLI: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Följ sedan instruktionerna från steg 4 och ner.
- FIN MÜSLI: Kör alla ingredienserna i matberedare med kniv så att de finfördelas. Följ instruktionerna från steg 4 och ner.
- Låt stå i 15 min.
- Fördela på bakplåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 10-20 min tills müslin har fått fin färg.
- Låt svalna på plåten. Lägg i burk och förvara svalt.
- Beräkna ca 1 dl/portion när du tar av müslin.
Anteckningar
Näringsinfo per portion