Pepparkakor, glutenfria

Här kommer ett recept på goda glutenfria pepparkakor som nästan lyckas hamna på IF-plussidan tack vare ingefäran och mandelmjölet! Jag älskar hembakta pepparkakor av äkta råvaror, men på senare år har jag rationaliserat bort kavlingen och rullar istället degen till en tjock korv som jag skär i bitar. Detta ger rejäla bastanta kakor som jag gillar, men vill du så går det utmärkt att kavla ut och göra fina figurer av den här degen.

   Tre pepparkakor på röd duk

Inte helt enkelt att få fula bruna peppisar och göra sig bra på bild 🙂 De smakar desto godare!

Två pepparkakor med en mandarin och chokladbit på en röd duk

Receptet är inspirerat från ett liknande som jag hittade på nillaskitchen.com. Där hittar du många spännande recept på mat och bakverk utan gluten, mjölk eller socker. 

Två pepparkakor på röd duk med en mandarin och chokladbit med
Pepparkakor, glutenfria
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Smakrika pepparkakor vars ingredienser du med fördel måttar upp med hjälp av en köksvåg. Degen bör vila i kylskåpet över natten, men den måste inte det. Det går att låta den snabbvila i 30 min och baka ut kakorna samma dag. Det går också bra att låta degen vila flera dagar i kylskåpet.
IF-värde/portion:-4
Portioner Förberedelsetid
10 st 10 min
Tillagningstid Passiv tid
20 min 8 tim
Portioner Förberedelsetid
10 st 10 min
Tillagningstid Passiv tid
20 min 8 tim
Två pepparkakor på röd duk med en mandarin och chokladbit med
Pepparkakor, glutenfria
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Smakrika pepparkakor vars ingredienser du med fördel måttar upp med hjälp av en köksvåg. Degen bör vila i kylskåpet över natten, men den måste inte det. Det går att låta den snabbvila i 30 min och baka ut kakorna samma dag. Det går också bra att låta degen vila flera dagar i kylskåpet.
IF-värde/portion:-4
Portioner Förberedelsetid
10 st 10 min
Tillagningstid Passiv tid
20 min 8 tim
Portioner Förberedelsetid
10 st 10 min
Tillagningstid Passiv tid
20 min 8 tim
Ingredienser
Portioner: st
Instruktioner
  1. Lägg smör, sirap, ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull. Sätt på spisen och låt smör och sirap smälta och blanda sig med kryddorna. Ställ åt sidan och låt svalna medan du blandar ihop de övriga ingredienserna i en annan bunke.
  2. Blanda de övriga torra ingredienserna - salt, bikarbonat, psylliumfröskal/husk, skrädmjöl, mandelmjöl och durramjöl - i en separat bunke eller direkt i matberedare (se nästa punkt).
  3. Blanda ihop smörblandningen med mjölblandningen. Använd gärna en matberedare med knivar eller kraftig degblandare, det underlättar.
  4. Tillsätt ägget sist och blanda ihop det hela till en deg.
  5. Lägg degen att vila i kylskåpet över natten, eller minst i 30 min.
  6. Kavla ut degen med rismjöl, eller rulla den direkt som den är till en tjock korv och skär ut pepparkakor. Lägg kakorna på plåt med bakpapper.
  7. Grädda i 160-170° ugnsvärme i 6-8 min.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal):233
Fett (g):15
Proteiner (g):6
Kolhydrater (g):22
Receptkälla:Cecilia på IFDtabell.se

Näringsinfo avser per kaka. Den är beräknad på att en sats deg ger 10 st skurna pepparkakor, vilket är jämförbart med stora hjärtan.

Dela det här receptet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.