Den här enkla soppan blir extra god toppad med rostad lök. Det enda du behöver är en sötpotatis och lite smaksättning.
Namnet till trots är sötpotatis en ört. Den passar utmärkt som ersättare till morot och pumpa i matlagning och bakning. I mindre mängder har sötpotatis fina IF-värden, men i större mängder vänder det och IF-värdet går ner, troligen på grund av dess innehåll av kolhydrater.
Sötpotatissoppa - snabb & enkel
Ingredienser
- 1 st sötpotatis ca 250-300 g/st
- 2-3 dl vatten eller mandelmjölk
- 1 tsk veg buljongpulver
- 2 tsk rapsolja
- svartpeppar
- rostad lök helst ekologisk
Instruktioner
- Skala sötpotatisen. Skär i mindre bitar. Lägg i kastrull. Häll på vätskan (vatten och/eller mandelmjölk) som du ska göra soppan på samt buljongpulvret.
- Låt sötpotatisen koka mjuk i cirka 10 min.
- Mixa sötpotatisen slät tillsammans med buljongvätskan som den kokat i. Häll på rapsolja och smaka av med svartpeppar.
- Häll upp i tallrik. Toppa med rostad lök om du vill. Färsk rosmarin som vi har på bilden passar också bra.
Anteckningar
Näringsinfo per portion