Det är en konst att göra ett plättrecept ”IF-vänligt”. Här är en variant som åtminstone håller plättarnas IF-värde på plussidan. Bärsylten drar ner värdet lite, men det får man stå ut med då den ändå är gjord på nyttiga råvaror.
På den andra bilden visas även zucchinisallad som du hittar recept på under egen rubrik här på IFDtabell.se.
Tjocka plättar
Ingredienser
Plättar
- 1 dl quinoamjöl
- 2 dl kikärtsmjöl
- 3 dl mandelmjöl
- 1 msk fiberhusk malda psylliumfrön
- 2 tsk bakpulver
- salt
- 2,5 dl mandelmjölk eller annan valfri mjölk
- 2 st ägg
- 2 msk raposlja kan ersättas med kokosolja men får då sämre IFD-värde
Bärsylt på färska bär
- 250 g bär, färska eller frusna tex hallon, björnbär, vinbär, blåbär
- 2 msk agavesirap eller honung
- kardemumma, mald om du vill
Instruktioner
Plättar
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.
- Tillsätt mjölk, ägg, agavesirap och olja. Vispa ihop allt till en tjock smet.
- Klicka ut plättar i en stekpanna med en liten slev. Varje plätt ska vara ca 6-8 cm i diameter och du får troligen plats med ca fyra plättar i en stor stekpanna. Grädda plättarna på medelvärme i 1-2 min på vardera sidan, lite längre på den första sidan än den andra.
Bärsylt på färska bär
- Mixa bären med agavesirap eller honung. Smaksätt med kardemumma om du vill. Servera till plättarna.
Anteckningar
Näringsinfo per portion