Plättar på tallrik

Tjocka plättar

Det är en konst att göra ett plättrecept ”IF-vänligt”. Här är en variant som åtminstone håller plättarnas IF-värde på plussidan. Bärsylten drar ner värdet lite, men det får man stå ut med då den ändå är gjord på nyttiga råvaror.

Plättar på tallrik Plättar, sallad och sylt på tallrikar

 

På den andra bilden visas även zucchinisallad som du hittar recept på under egen rubrik här på IFDtabell.se.

Plättar på tallrik

Tjocka plättar

En sats ger mellan 12 och 16 plättar, dvs 3-4 st per portion. Plättarna kan även ätas som alternativ till smörgås dagen efter.
Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
IF-värde/portion: 21

Ingredienser

Plättar

  • 1 dl quinoamjöl
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk malda psylliumfrön
  • 2 tsk bakpulver
  • salt
  • 2,5 dl mandelmjölk eller annan valfri mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 msk raposlja kan ersättas med kokosolja men får då sämre IFD-värde

Bärsylt på färska bär

  • 250 g bär, färska eller frusna tex hallon, björnbär, vinbär, blåbär
  • 2 msk agavesirap eller honung
  • kardemumma, mald om du vill

Instruktioner

Plättar

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.
  • Tillsätt mjölk, ägg, agavesirap och olja. Vispa ihop allt till en tjock smet.
  • Klicka ut plättar i en stekpanna med en liten slev. Varje plätt ska vara ca 6-8 cm i diameter och du får troligen plats med ca fyra plättar i en stor stekpanna. Grädda plättarna på medelvärme i 1-2 min på vardera sidan, lite längre på den första sidan än den andra.

Bärsylt på färska bär

  • Mixa bären med agavesirap eller honung. Smaksätt med kardemumma om du vill. Servera till plättarna.

Anteckningar

Näringsinfon avser endast plättarna. Syltens IF-värde ligger på -22/portion och zucchinisalladens på +71/portion. Kom ihåg att det endast är ungefärliga värden.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 500
Fett (g): 32
Protein (g): 20
Kolhydrater (g): 38
Receptkälla: Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.