Ett recept publicerat i Svenska Dagbladet Resor & Mat 7 juni 2015 med hänvisning till Mattias Larssons bok ”Grilla!”. I receptet ska fikonen grillas med honung, men du kan likväl äta dem färska som de är.
Det angivna IF-värdet avser ingredienserna i receptet. Om du byter ut valnötterna till paranötter, hasselnötter, cashewnötter eller mandlar får du ett högre IF-värde. Valnötter innehåller många nyttigheter, men balansen av dess samtliga beståndsdelar ger ett negativt IF-värde vilket sänker denna rätts sammanlagda IF-värde. Genom att välja sallad på mangold och/eller spenat får receptet dock ändå ett fint IF-värde tillsammans med olivoljan.
Sallad med fikon, valnötter och parmesan (SvD 7/6-15)
Ingredienser
Grillade fikon
- 8 st fikon, färska
- 2 msk honung, flytande
- 1 st rosmarinkvist
- flingsalt och olivolja
Övriga ingredienser
- 200 g salladsblad IFD-värde beräknat på spenat eller mangold
- 2 msk äppelcidervinäger
- 3 msk olivolja
- 100 g valnötter
- 75 g parmesanost
Instruktioner
- FIKON förberedelse: Tvätta fikonen och dela dem. Lägg ut ett dubbelvikt ark aluminiumfolie och vik upp kanterna. Lägg på fikonen och ringla över honung. Repa rosmarinkvisten och strö över bladen och flingsalt. Ringla lite olivolja över.
- FIKON grilla: Lägg foliepaketet på grillen över direkt värme och grilla i cirka 10 min tills honungen börjat karamellisera runt fikonen.
- SALLAD: Blanda salladen med vinäger, olja och lite flingsalt. Lägg upp på ett fat och lägg på de grillade fikonen och valnötter. Hyvla över parmesanost och servera direkt.
Anteckningar
Näringsinfo per portion