Skordalia är en grekisk röra med smak av vitlök och olivolja. Det är förvånande att en röra med potatis som bas kan smaka så olik potatis, men det är tack vare rejäla mängder vitlök och olivolja som den får en ny karaktär.
Den passar t ex bra till fisk- och skaldjursrätter som alternativ till aioli. Eftersom basen är potatis kompletterar den en måltid av valfritt protein och sallad på ett ypperligt sätt utan att du behöver ta med pasta, ris, potatis eller annan bastant kolhydrat.
Skordalia
Ingredienser
- 4 st små potatisar, kokta med eller utan skal (4 potatisar = 250 g)
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 1 dl vatten eller mandelmjölk
- 1 st äggula
- 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Skala vitlöken. Skala potatisen om du vill. Dela i mindre bitar.
- Lägg alla ingredienser i matberedare och mixa till en jämn röra. Späd med vatten eller valfri mjölk om du vill ha den lösare.
- Smaka av med salt och peppar. Dekorera med fördel med någon örtkrydda eller annat om "lyser upp" röran 🙂
Anteckningar
Näringsinfo per portion