En skål med skordalia garnerad med en blomma

Skordalia

Skordalia är en grekisk röra med smak av vitlök och olivolja. Det är förvånande att en röra med potatis som bas kan smaka så olik potatis, men det är tack vare rejäla mängder vitlök och olivolja som den får en ny karaktär.

Den passar t ex bra till fisk- och skaldjursrätter som alternativ till aioli. Eftersom basen är potatis kompletterar den en måltid av valfritt protein och sallad på ett ypperligt sätt utan att du behöver ta med pasta, ris, potatis eller annan bastant kolhydrat.

En skål med skordalia garnerad med en blomma

En skål med skordalia garnerad med en blomma

Skordalia

I den här varianten har vi valt att använda 1 dl olivolja + 1 dl mandelmjölk. I originalreceptet använder du 2 dl olivolja , utan andra vätskor. Jag tycker den blir väl mastig, å andra sidan kanske du nöjer dig med mindre portioner - prova dig fram till den variant som du bäst gillar! (IF-rate och näringsinfo för orignalreceptet anges nedan.)
Skriv ut
Välj antal:6 portioner
Tillagningstid: 5 minuter
IF-värde/portion: 107

Ingredienser

  • 4 st små potatisar, kokta med eller utan skal (4 potatisar = 250 g)
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl vatten eller mandelmjölk
  • 1 st äggula
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Skala vitlöken. Skala potatisen om du vill. Dela i mindre bitar.
  • Lägg alla ingredienser i matberedare och mixa till en jämn röra. Späd med vatten eller valfri mjölk om du vill ha den lösare.
  • Smaka av med salt och peppar. Dekorera med fördel med någon örtkrydda eller annat om "lyser upp" röran 🙂

Anteckningar

Näringsinfo med dubbel mängd olivolja, för 6 portioner 2 dl olivolja, är följande:
IF-rate: 184, Kcal: 326, Fett: 32g, Proteiner: 1g, Kolhydrater: 10g

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 189
Fett (g): 16
Protein (g): 1
Kolhydrater (g): 10
Receptkälla: Allers veckotidning nr 33/2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.