Gillar du sötpotatis är chansen god att du också gillar pumpa. Skalade, tärnade och ugnsgräddade är de dessutom förvillande lika till utseendet. Pumpa bidrar med god sötma i maträtter och den passar bra att ha i bakverk.
I den här salladen som har sina huvudingredienser på pumpa, spenat och quinoa är det faktiskt de små tillbehören i form av olivolja och vitlökar som gör att den tar sig över till plussidan vid den nitiska beräkningen av IF-värdet. Utan tillbehören hamnar den på strax under noll (-4) och det är quinoan som drar ner det hela mot minus.
Varm sallad med pumpa, spenat & quinoa
Ingredienser
- 1 st pumpa valfri sort
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 dl quinoa förslagsvis vit
- 100 g färsk spenat
- salt, peppar, ev citronsaft och mer valfri olja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200º C. Skala och tärna pumpan. Lägg på en plåt eller i en ugnsform. Ringla över olivolja.
- Skala vitlökarna genom att pressa kniven hårt mot en vitlöksklyfta så att du "krossar" den då den ligger på skärbrädan. Då blir det lätt att ta bort skalet samtidigt som du får fram vitlökens goda smaker. Lägg de halvkrossade vitlökarna med pumporna på plåten/i ugnsformen. Ställ in i ugnen ca 20 min tills pumpan är mjuk.
- Koka under tiden quinoan enligt instruktionerna på paketet. (Vanligtvis dubbla mängden vatten som först får koka upp, ner med den sköljda quinoan och sen koka i ca 15 min.)
- Lägg ihop quinoa, spenat och pumpa. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite färskpressad citron. Du kan även ha på mer oliv- eller rapsolja med smak.
- Servera med t ex valnötter som egen rätt eller del av måltid.
Anteckningar
Näringsinfo per portion