Marockanska morötter med saffransbulgur och "tofotta"
Kryddiga morötter smaksatta med mandelsmör och serverade med vispad silkestofu, "tofotta".
Tillagningstid: 30 minuterminuter
Total tid 30 minuterminuter
IF-värde/portion: 167
Ange antal: 4portioner
Ingredienser
500gmorötter
5stvitlöksklyftor
1tskkanelmalen
1tskingefäramalen
1tskpaprikapulver
2tskkumminfrön
2tskkoriandermalen
olivolja eller rapsolja
1burkkrossade tomater1 burk = 400 g
2,5dlvatten
1burkkikärteravrunna
Smaka av grytan med:
2mskmandelsmör
agavesirap
salt och svartpeppar
färsk koriander eller bladpersiljagarnering
Saffransbulgur
2dlbulgur
0,5gsaffran
Tofotta
300gsilkestofu
0,5stcitronsaft och skal
salt
Instruktioner
Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare. Tillsätt salt.
Skala morötterna och skär dem i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala vitlöksklyftorna. Koka morötterna och vitlöken i ca 7 min tills morötterna har mjuknat något, men har en kärna kvar. Låt dem ånga av.
Koka bulgur med saffran enligt anvisning på förpackningen.
Rosta kryddorna i en stor kastrull eller stekpanna i ca 2 min under omrörning tills det börjar dofta.
Tillsätt olja, morötterna med vitlöken och fräs i 2 min till under omrörning.
Tillsätt tomaterna, kikärterna och det varma vattnet. Låt koka ihop ca 10 min under lock.
Smaka av med mandelsmör, agavesirap, salt och peppar.
Tofotta
Lägg tofun i en skål med citronsaft och rivet citronskal. Vispa till en kräm med elvisp. Skrapa ned tofun från skålens kanter några gånger. Smaka av med salt.
Servering
Servera grytan med saffransbulgur och tofotta och garnera med örter.
Övrig info
Näringsvärdet är inklusive bulgur och tofotta. Bara grytan ger ett IF-värde på +263 och något lägre mängd kalorier, fett och kolhydrater.Bilden är tagen från boken, ursprungsfotograf är Lennart Weibull.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 390
Fett (g): 10
Protein (g): 17
Kolhydrater (g): 65
Receptkälla: Ylva Bergqvist, från boken Vego på 30 min sid 42