1burk á 400 gkokta kikärtoreller 1,25 dl torkade, blötlagda och kokta
Till servering
1nävepersilja, slätbladig
10stdadlar, färska utan kärna
Instruktioner
Hacka lök och vitlök. Skär selleri och morötter i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor kastrull på låg till medelvärme. Fräs lök, vitlök, selleri och morot i ungefär 5 min. Rör om då och då så att grönsakerna inte får för mycket färg.
Tillsätt de fyra kryddorna och rör om ordentligt. Stek hastigt under omrörning tills kryddorna börjar dofta.
Tillsätt tomatpuré, vatten eller grönsaksbuljong och tomater. Sjud i 30 min. Tillsätt citronsaft och krydda mer om det behövs.
Tillsätt kikärterna och sjud i ytterligare 1 min.
Servera med rikligt med färsk persilja och färska dadlar vid sidan om, eller skär dadlarna i små bitar och lägg dem på soppan.
Hariran kan förvaras i kylskåpet i 3-5 dagar och kan frysas in.
Övrig info
Dadlarna bidrar med god sötma, men också en hel del socker (kolhydrater). Du som undviker socker vill troligen skippa dadlarna, i så fall får du följande näringsinfo:IF-värde 1037 (!), Kalorier: 246, Fett (g): 11, Protein (g): 9, Kolhydrat (g): 33
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 412
Fett (g): 11
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 78
Receptkälla: Green Kitchen Travels av David Frenkiel & Luise Vindahl