IF-värde/portion: 438 (stenbitsrommen bidrar med det mesta av IF-värdet, den är viktig om du vill få ett högt IF-värde)
Ange antal: 1tallrik
Ingredienser
2,5dlgröna ärtor (frusna)=150 g ärtor/portion
0,5dlbuljongeller vitt vin
0,25dlmatlagningsgräddeav valfri sort: soja, havre eller ko
örtsalt och svartpepparefter egen smak
1mskpepparrot, rivenfärsk eller från tub
1mskstenbitsromröd eller svart
Instruktioner
Lägg de frysta ärtorna i en kastrull. Häll på kallt vatten så att de knappt täcks av vatten. Salta lätt. Koka upp ärtorna. Ta av från spisen. Häll på 1 dl kallt vatten. Låt stå i 5 min. Häll av vattnet. (Eller koka ärtorna mjuka enligt instruktionen på förpackningen.)
Tillsätt buljong och grädde. Mixa med mixer till en slät soppa.
Smaksätt med örtsalt och peppar. Servera med riven pepparrot och 1 msk stenbitsrom.