Ugn 175º C över- och undervärme (ej varmluft). TIPS! Gör degen i matberedare med knivar. Då börjar du med att mala torra nötter och frön med knivarna, sen häller du i resten av ingredienserna enligt instruktionerna nedan.
Häll i vatten, olja och honung. Blanda ihop till en kladdig deg.
Häll degen i en oljad brödform på ca 1,5 liter. Låt vila under bakduk i ca 1,5 timmar.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme på 175º C tills det är torrt.
Passar bra att rosta. Kan frysas in.
Mängder för egna varianter
Du kan variera valen av nötter, mjöl och frön. Fördelningen är: TORRA INGREDIENSER 12 dl nötter/frön/havregryn, 3 msk husk, 2 msk chia, 1 dl frukt, 2 tsk salt. BLÖTA INGREDIENSER 6 dl hett vatten, 0,5 dl olja, 1 msk honung (kan uteslutas).
Övrig info
Nyponmjöl och husk ingår inte i IF- och näringsberäkningen då dessa inte finns med i IFD-tabellen. Det är sannolikt att båda dessa bidrar positivt till IF-värdet.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 340
Fett (g): 24
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 25
Receptkälla: Ingrid Svensson, Bjuråker (publicerat i Ica-tidningen Buffé nr 11/2015)