Färskvaror att köpa: KÖTTFÄRS, PAPRIKOR. Färskvaror som kan finnas hemma: GUL LÖK, VITLÖK. (Övriga ingredienser kan du ha i skafferiet.)
Tillagningstid: 20 minuterminuter
Total tid 20 minuterminuter
IF-värde/portion: 195
Ange antal: 4portioner
Ingredienser
600gköttfärseller sojafärs för vegetarisk variant
2stgula lökar
2stvitlöksklyftor
2mskrapsolja
2ströda paprikoreller gula
1burkkrossade tomater
1burkvita bönor i tomatsås
2msktomatpuré
1stköttbuljongtärningeller vegetarisk buljong
0,5mskchilipeppar"ancho style chili pepper" är mild och god
1tskmejram
salt och svartpeppar
Instruktioner
Skala och hacka vitlök och gul lök. Fräs löken mjuk på medelvärme i oljan i en gryta eller stekpanna.
Tillsätt köttfärsen, eller sojafärsen. Pressa ner köttfärsen med gaffel eller träslev i takt med att den bryns så att den förblir grynig och inte steks till klumpar.
Skär paprikan i bitar. Tillsätt paprika och resten av ingredienserna ner till mejram. Låt koka ihop och puttra i några minuter.
Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt. Buljongen ger fin sälta och det är inte nödvändigt att salta ytterligare.
Servera som det är, gärna tillsammans med en sallad eller något annat grönt. (Du kan även servera ris eller bröd till, men det är inte nödvändigt för att göra måltiden komplett och det drar ner IF-värdet.)
Övrig info
Näringsinfo angiven ovan avser Chili Con Carne med "köttfärs 90% (10% fett)".Näringsinfo Chili Sin Carne, med sojafärs:IF-värde 202, Kcal 536, Fett 18 g, Protein 35 g, Kolhydrater 64 g.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 600
Fett (g): 25
Protein (g): 54
Kolhydrater (g): 42
Receptkälla: Tasteline.com (med liten modifiering av Cecilia på IFDtabell.se)