En sats ger mellan 12 och 16 plättar, dvs 3-4 st per portion. Plättarna kan även ätas som alternativ till smörgås dagen efter.
Tillagningstid: 30 minuterminuter
Total tid 30 minuterminuter
IF-värde/portion: 21
Ange antal: 4portioner
Ingredienser
Plättar
1dlquinoamjöl
2dlkikärtsmjöl
3dlmandelmjöl
1mskfiberhuskmalda psylliumfrön
2tskbakpulver
salt
2,5dlmandelmjölkeller annan valfri mjölk
2stägg
2mskraposljakan ersättas med kokosolja men får då sämre IFD-värde
Bärsylt på färska bär
250gbär, färska eller frusnatex hallon, björnbär, vinbär, blåbär
2mskagavesirap eller honung
kardemumma, maldom du vill
Instruktioner
Plättar
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.
Tillsätt mjölk, ägg, agavesirap och olja. Vispa ihop allt till en tjock smet.
Klicka ut plättar i en stekpanna med en liten slev. Varje plätt ska vara ca 6-8 cm i diameter och du får troligen plats med ca fyra plättar i en stor stekpanna. Grädda plättarna på medelvärme i 1-2 min på vardera sidan, lite längre på den första sidan än den andra.
Bärsylt på färska bär
Mixa bären med agavesirap eller honung. Smaksätt med kardemumma om du vill. Servera till plättarna.
Övrig info
Näringsinfon avser endast plättarna. Syltens IF-värde ligger på -22/portion och zucchinisalladens på +71/portion. Kom ihåg att det endast är ungefärliga värden.