En zucchiniplätt med en skiva zucchini, citronyoghurt och koriander

Zucchiniplättar med Citronyoghurt

Det här receptet är gott att äta med Citronyoghurt och Ärtguacamole. Som huvudrätt mättar det här gott för två personer. Som en del i en större rätt räcker den angivna mängden i det här receptet till dubbelt så många (2 portioner räcker då till 4 personer).

Tips! Använd fryst riven citron (med skal) som alternativ till citronjuice och rivet skal av citron i receptet nedan.

En zucchiniplätt med en skiva zucchini, citronyoghurt och koriander

En zucchiniplätt med en skiva zucchini, citronyoghurt och koriander

Zucchiniplättar med Citronyoghurt

Angiven mängd för 2 stora portioner blir ca 10 st plättar.
Skriv ut
Välj antal:2 stora portioner
Tillagningstid: 30 minuter
IF-värde/portion: 85

Ingredienser

Zucchiniplättar

  • 2 st zucchini 1 zucchini = ca 250 g
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 st salladslökar
  • 0,5 dl riven ost tex parmesan, pecorino
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 st rivet skal från citron
  • havssalt och svartpeppar
  • olivolja till stekning alt rapsolja, ghi, kokosolja eller smör

Citronyoghurt

  • 0,5 dl yoghurt 3%, naturell
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk citronjuice
  • 1 tsk honung
  • örtsalt och svartpeppar

Instruktioner

Citronyoghurt

  • Börja med Citronyoghurten: Blanda ihop yoghurt, olja, citron och honung. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Ställ i kylen.

Zucchiniplättar

  • Riv zucchinin och krama ur vätskan så gott det går.
  • Lägg zucchinin i skål. Tillsätt ägg, mandelmjöl, salladslök, riven ost, citronjuice, citronskal och en nypa havssalt och svartpeppar. Bland ihop.
  • Forma till små plättar och stek på medelvärme i stekpanna ca 3-5 min på vardera sida tills de får en fin färg.
  • Servera med citronyoghurt. Passar också bra ihop med valfri fisk, ärtguacamole eller ajvar relish.

Tips!

  • Använd fryst riven citron (med skal) istället för citronjuice och citronskal. Cirka 2 msk till plättarna och 1 msk till citronyoghurten passar bra (för 2 stora portioner).

Anteckningar

Angiven näringsinfo är beräknad för Zucchiniplättarna endast.
Citronyoghurten har följande värde per portion:
IF-värde 105, Kcal 230, Fett 24 g, Protein 1 g, Kolhydrat 5 g.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 290
Fett (g): 21
Protein (g): 16
Kolhydrater (g): 14
Receptkälla: Marita Karlsson publicerat i SvD 4/10-2015 med lite modifiering av Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.