Gösburgare på danskt rågbröd

Gösburgare på danskt rågbröd på tallrik

Den här goda fiskburgaren kan grillas i halster på grillen eller stekas i stekpanna. Receptet kommer från Caroline Hofberg, matskribent. Jag hittade det i tidningen Tara nr 9/2015 sid 78.

Gösburgare på danskt rågbröd på tallrik Dressing till gösburgaren i blå skål

 

Burgaren på bilden har vi tillagat av torskfilé och dressingen gjorde vi av Oatly’s iMAT FRAICHE. Blev toppengott!

Gösburgare på danskt rågbröd på tallrik

Gösburgare på danskt rågbröd

Om du inte har gös kan du använda annan vit fisk. Tänk på att gös- och abborrfilé ska "byxas" för att få bort småbenen. Byxa fisken genom att skära ett långt snitt på båda sidor om fiskfiléns mitt (i den tjockaste delen). Där sitter de förargliga små benen. Dra bort "kilarna" så att alla småben följer med. Den färdiga filén liknar med fantasins hjälp ett par byxor, därav namnet.
Skriv ut
Välj antal:4
Tillagningstid: 30 minuter
IF-värde/portion: 474

Ingredienser

Gösburgare

  • 600 g gösfilé benfri tärnad
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl gräslök hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • raps- eller olivolja till stekning

Sås

  • 2 dl lätt creme fraiche eller Oatly iMat fraiche
  • 0,5 dl gräslök hackad
  • 3 msk fiskrom, röd eller svart eller tex Kalles kaviar
  • 3 msk dill hackad

Serveras med

  • 4 skivor danskt rågbröd dvs 1 skiva bröd/portion
  • 2 st tomater skivad
  • 100 g sallad tex isberg, ruccola, roman, frisé

Instruktioner

Gösburgare

  • Mixa ihop fisk, ägg, gräslök, salt och peppar i matberedare.
  • Forma till 1 st burgare per portion i receptet (dvs 4 st burgare om du inte har ändrat antalet portioner i detta recept).
  • Pensla burgarna med oliv- eller rapsolja. Grilla eller stek burgarna tills de är precis genomstekta.

Sås

  • Blanda creme fraiche, rom eller kaviar, dill och gräslök. Salta och peppra.

Servering

  • Rosta brödet, om du vill. Lägg på salladsblad, burgaren, ett par skivor tomat och sås. Servera med sallad.

Anteckningar

Angivna näringsvärden ovan avser 1 portion med bröd och sallad till, såsom angivet i receptet. Notera att alla värdena är ungefärliga. De varierar givetvis i relation till vilka råvaror du väljer, tex vilket bröd du tar, om du tar Kalles kaviar (drar ner) eller stenbitsrom (drar upp rejält) liksom vilken typ av creme fraiche du väljer. Se därför de angivna värdena som riktvärden.
Näringsinfo för enbart gösburgaren, 1 st: IF-värde: 375, Kalorier: 186, Fett (g): 3, Protein (g): 37, Kolhydrat (g): 0

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 431
Fett (g): 13
Protein (g): 45
Kolhydrater (g): 31
Receptkälla: Caroline Hofberg, matskribent och kokboksförfattare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




12 − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.