Många åsikter finns om huruvida kokosolja är bra eller dåligt. Jag tycker om kokosolja och förespråkar den starkt som bästa stekoljan, men dess IF Rate är rejält negativ. Hur ska man förhålla sig till det?
Fördelar
Kokosolja innehåller ca 50% laurinsyra som anses ha många välgörande effekter i kroppen. Även kaprylsyra som ingår med ca 8% anses välgörande för tex tarmarna. Kokosoljans fettsyrekedjor är medellånga och extremt stabila. Det innebär att kokosolja är det fett som bäst tål höga temperaturer utan att bilda skadliga transfetter (och transfetter skapar inflammation i kroppen så dem vill du verkligen inte få i dig).
Nackdelar
Kokosoljan har visat sig öka proinflammatoriska gener i kroppen jämfört med enkelomättad olja, vilket du kan läsa om här.
Så hur ska man förhålla sig till kokosolja då?
Kokosoljan erbjuder både för- och nackdelar för kroppen. Som i alla lägen när det gäller mat är variation det bästa och för kokosoljans del innebär det att den är, tror jag, ypperlig i mindre mängder. Men dess IF Rate är negativ vilket gör det naturligt att den ska intas i mindre mängder, typ ca 1 tsk=5 ml tex på din gröt, i din smoothie, på en smörgås eller som stekolja.
Kallpressad eller varmpressad?
Den kallpressade kokosoljan innehåller mer näringsämnen och är alltid det första valet i din mat så länge du äter den rå eller upphettad till medeltemperatur vid stekning. Den kallpressade oljan är stabil upp till ca 170° C, börjar den ryka är det bara att slänga och börja om för då har transfetter bildats.
Ångdestillerad/varmpressad kokosolja har genomgått en mild varmpressning utan kemiska medel så att dess fettsyrekedjor har stabiliserats ytterligare vilket gör den den ännu värmetåligare än den kallpressade. Därför rekommenderas den lätt varmpressade kokosoljan för högre stektemperaturer.
Välj alltid ekologisk kokosolja fri från besprutning. Jag tycker om alla kokosoljor och väljer de som är ekologiska och kallpressade till bäst pris, ofta blir det Voltaires eller Kung Markattas. Cocosa är dyrare men såklart utmärkt.
Länkar
Massor finns att läsa om kokosolja, från forskningsrapporter till subjektiv marknadsinformation. Här är några länkar där du kan läsa mer om kokosolja i en objektiv kontext:
- Moncia Reinagel’s blogg What Are the Benefits of Coconut Oil?
- Thoughts on Coconut Oil på whfoods.org (George Mateljan Foundation)
/Cecilia på IFDtabell.se
Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här:
Ang kokosolja
Jag ser att det finns både fördelar och nackdelar med kokosolja.
Läste i ngn länk att det höjer kolesterolvärdet i blodet. Det är sant och det är mycket bra om vi inte äter socker och vetemjöl etc.
Är det på grund av kolesterolhöjn som IF värdet blir minus eller är det pga att härdad kokosolja används i USA?
Det finns en länk till en Dansk diabetesstudie som är skriven på Engelska, vad är slutsatsen av den studien?