Sallad med honungsgrillade fikon, valnötter och parmesan

Tallrik med textruta "bild saknas" och glad gubbe gjord med lingon

Ett recept publicerat i Svenska Dagbladet Resor & Mat 7 juni 2015 med hänvisning till Mattias Larssons bok “Grilla!”. I receptet ska fikonen grillas med honung, men du kan likväl äta dem färska som de är.

Det angivna IF-värdet avser ingredienserna i receptet. Om du byter ut valnötterna till paranötter, hasselnötter, cashewnötter eller mandlar får du ett högre IF-värde. Valnötter innehåller många nyttigheter, men balansen av dess samtliga beståndsdelar ger ett negativt IF-värde vilket sänker denna rätts sammanlagda IF-värde. Genom att välja sallad på mangold och/eller spenat får receptet dock ändå ett fint IF-värde tillsammans med olivoljan.

Tallrik med textruta "bild saknas" och glad gubbe gjord med lingon

Sallad med fikon, valnötter och parmesan (SvD 7/6-15)

Portionsmängden är beräknad på att salladen serveras som förrätt eller som tillbehör.
Skriv ut
Välj antal:4 portioner
IF-värde/portion: 60

Ingredienser

Grillade fikon

  • 8 st fikon, färska
  • 2 msk honung, flytande
  • 1 st rosmarinkvist
  • flingsalt och olivolja

Övriga ingredienser

  • 200 g salladsblad IFD-värde beräknat på spenat eller mangold
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 100 g valnötter
  • 75 g parmesanost

Instruktioner

  • FIKON förberedelse: Tvätta fikonen och dela dem. Lägg ut ett dubbelvikt ark aluminiumfolie och vik upp kanterna. Lägg på fikonen och ringla över honung. Repa rosmarinkvisten och strö över bladen och flingsalt. Ringla lite olivolja över.
  • FIKON grilla: Lägg foliepaketet på grillen över direkt värme och grilla i cirka 10 min tills honungen börjat karamellisera runt fikonen.
  • SALLAD: Blanda salladen med vinäger, olja och lite flingsalt. Lägg upp på ett fat och lägg på de grillade fikonen och valnötter. Hyvla över parmesanost och servera direkt.

Anteckningar

Mjölkfritt? Skippa parmesanosten. Näringsinfo per portion utan parmesanost:
IF-värde: 75
Kcal: 347
Fett (g): 28
Protein (g): 6
Kolhydrater (g): 25

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 431
Fett (g): 33
Protein (g): 13
Kolhydrater (g): 26
Receptkälla: Mattias Larssons bok "Grilla!" enligt publikation i SvD Resor & Mat 7 juni 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




16 − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.