Tillagad laxbit i närbild på en svart tallrik

Lax – bra eller dåligt?

Odlad lax har rejält positiva IF-värden i IF Tracker. Det är ju bra. Men blickar du tillbaka några år i Monica Reinagels bok ”Inflammation Free Diet…”  utgiven 2007 läser du att den hade negativa värden, bland annat på grund av fodret som den matades med vid uppfödningen.

Runt 2011 införde USA striktare regler mot fiskodlarna vilket gör att deras odlingar innehåller mindre av de gifter som norska odlare fortfarande använder – och de positiva IF-värdena i IF Trackern på ”Salmon, Atlantic, farmed, baked”  baseras på amerikanska laxar.

I Sverige äter vi mestadels norsk odlad lax. I Norge har regelverket inte hängt med och användningen av kemikalier och antibiotika tycks fortfarande vara betydligt högre än vad som tillåts i andra livsmedel.

Detta innebär att odlad norsk lax innehåller galet mycket gifter och antibiotika som lagras i fiskens fett.

Citat från artikeln i vaken.se:

”Föroreningarna i den odlade fisken kan ge permanenta skador på barnens organ och dessa ämnen förknippas även med forskningsresultat som visat att de också kan leda till autism, ADHD, störningar i immunförsvaret och det endokrina systemet. …enligt norska forskare och läkare anses det vara en gåta varför fisken tillåts att säljas över huvud taget eftersom den odlade fisken innehåller mycket högre halter av kemikalier och antibiotika än vad övriga matvaror innehåller.”

En fransk dokumentär om laxodlingar skulle ha visats på SVT men stoppades efter norsk PR-kampanj mot filmen. Kanske är filmen för vinklad, kanske inte. Jag har tittat på den (ca 55 min) och känner förtroende för att det de säger troligen stämmer. Jag kan inte rekommendera någon att äta norskodlad lax efter att ha sett den.

Mer om detta kan du läsa i artikeln nedan samt se i filmen, länkar här:

Slutsats:

Sannolikt är det ofarligt att äta norskodlad lax någon gång i månaden, men att kalla den för hälsosam bör du ifrågasätta. Och det är lurigt för det är ju just det den brukar marknadsföras som.


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.