En vit skål med gelégodisägg

Njut av påskgodisdippen!

Älskar du godis? Njut då av snarret😇! Det sägs vara mer skadligt att ha dåligt samvete för att man mumsar i sig tårta, än det faktum att man fått i sig tårta. Säkerligen gäller samma för godis 😋

Tre skålar med gelégodisar Några rutor mörk choklad och två hallon i närbild En vit skål med gelégodisägg

För IF-booster-jägaren är annars påsken minst sagt en utmaning; 25 g av följande godis ger vardera i IF-värde:

  • gelégodis -100
  • mjölkchoklad -100
  • mörk choklad (60% kakao) -65
  • mörk choklad (70-85 % kakao) -55

Och ja, 100 g ger det fyrdubbla 🤢😱, dvs -220 till -400.

Finns det nyttigt godis? Nja, inte enligt IF-teorin (med enstaka undantag). Raw-godis – som ofta görs på torkad frukt, nötter och kokosolja – hamnar dessvärre nästan alltid på IF-minus. Både den torkade frukten och kokosoljan sänker IF-värdet rejält, frukten pga det höga sockerinnehållet och kokosoljan pga dess höga mängd mättat fett. Men till skillnad från ”smågodis” bidrar åtminstone raw-godis med en del näring och tillika ett mindre negativt IF. Särskilt nötterna är vinnarna i raw-godiset ✌, de bidrar med PLUS! Därmed rekommenderas raw-godis starkt framför”smågodis” 👍

Kan man kompensera allt IF-minus med några rejäla IF-boosters? Ja, enligt IF-modellen går det faktiskt. Nog känns det som ett konstlat alternativ och det är knappast en vinnande lösning över tid. Vill du må bra och ge din kropp bästa förutsättningarna för att kunna bygga starkt immunförsvar vinner alltid bra mat 🥑🍅🥕🌶🍏

Men om du vill boosta lite extra från påskbuffén kan du välja detta: sill, lax, rom (från fisk alltså 😂), räkor, avokado, nötter, olivolja och alla grönsaker. Var försiktig med hovmästarsåsen till laxen, den är en sockerbomb. Välj hellre sill i lag än i gräddig sås. Ät grönsakerna så rena som möjligt med olja, ta mindre av de gräddkokta och ostbeströdda. Om du vill addera en riktigt superbooster så kan du smaska i dig 1 msk torskleverolja och därmed öka IF med hela +1253!

Glad påsk! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.