Här kommer ett recept på goda glutenfria pepparkakor som nästan lyckas hamna på IF-plussidan tack vare ingefäran och mandelmjölet! Jag älskar hembakta pepparkakor av äkta råvaror, men på senare år har jag rationaliserat bort kavlingen och rullar istället degen till en tjock korv som jag skär i bitar. Detta ger rejäla bastanta kakor som jag gillar, men vill du så går det utmärkt att kavla ut och göra fina figurer av den här degen.
Inte helt enkelt att få fula bruna peppisar och göra sig bra på bild 🙂 De smakar desto godare!
Receptet är inspirerat från ett liknande som jag hittade på nillaskitchen.com. Där hittar du många spännande recept på mat och bakverk utan gluten, mjölk eller socker.
Pepparkakor, glutenfria
Ingredienser
- 80 g smör
- 100 g ljus sirap
- 1 msk ingefära mald
- 3 tsk kanel
- 2 tsk kardemumma
- 2 tsk kryddnejlika
- 1 krm salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk psylliumfröskal = fiberhusk
- 100 g skrädmjöl = havremjöl
- 150 g mandelmjöl
- 40 g durramjöl
- 1 st ägg
Instruktioner
- Lägg smör, sirap, ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull. Sätt på spisen och låt smör och sirap smälta och blanda sig med kryddorna. Ställ åt sidan och låt svalna medan du blandar ihop de övriga ingredienserna i en annan bunke.
- Blanda de övriga torra ingredienserna - salt, bikarbonat, psylliumfröskal/husk, skrädmjöl, mandelmjöl och durramjöl - i en separat bunke eller direkt i matberedare (se nästa punkt).
- Blanda ihop smörblandningen med mjölblandningen. Använd gärna en matberedare med knivar eller kraftig degblandare, det underlättar.
- Tillsätt ägget sist och blanda ihop det hela till en deg.
- Lägg degen att vila i kylskåpet över natten, eller minst i 30 min.
- Kavla ut degen med rismjöl, eller rulla den direkt som den är till en tjock korv och skär ut pepparkakor. Lägg kakorna på plåt med bakpapper.
- Grädda i 160-170° ugnsvärme i 6-8 min.
Anteckningar
Näringsinfo per portion