Två pepparkakor på röd duk med en mandarin och chokladbit med

Pepparkakor, glutenfria

Här kommer ett recept på goda glutenfria pepparkakor som nästan lyckas hamna på IF-plussidan tack vare ingefäran och mandelmjölet! Jag älskar hembakta pepparkakor av äkta råvaror, men på senare år har jag rationaliserat bort kavlingen och rullar istället degen till en tjock korv som jag skär i bitar. Detta ger rejäla bastanta kakor som jag gillar, men vill du så går det utmärkt att kavla ut och göra fina figurer av den här degen.

   Tre pepparkakor på röd duk

Inte helt enkelt att få fula bruna peppisar och göra sig bra på bild 🙂 De smakar desto godare!

Två pepparkakor med en mandarin och chokladbit på en röd duk

Receptet är inspirerat från ett liknande som jag hittade på nillaskitchen.com. Där hittar du många spännande recept på mat och bakverk utan gluten, mjölk eller socker. 

Två pepparkakor på röd duk med en mandarin och chokladbit med

Pepparkakor, glutenfria

Smakrika pepparkakor vars ingredienser du med fördel måttar upp med hjälp av en köksvåg. Degen bör vila i kylskåpet över natten, men den måste inte det. Det går att låta den snabbvila i 30 min och baka ut kakorna samma dag. Det går också bra att låta degen vila flera dagar i kylskåpet.
Skriv ut
Välj antal:10 st
Tillagningstid: 20 minuter
IF-värde/portion: -4

Ingredienser

  • 80 g smör
  • 100 g ljus sirap
  • 1 msk ingefära mald
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kryddnejlika
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk psylliumfröskal = fiberhusk
  • 100 g skrädmjöl = havremjöl
  • 150 g mandelmjöl
  • 40 g durramjöl
  • 1 st ägg

Instruktioner

  • Lägg smör, sirap, ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull. Sätt på spisen och låt smör och sirap smälta och blanda sig med kryddorna. Ställ åt sidan och låt svalna medan du blandar ihop de övriga ingredienserna i en annan bunke.
  • Blanda de övriga torra ingredienserna - salt, bikarbonat, psylliumfröskal/husk, skrädmjöl, mandelmjöl och durramjöl - i en separat bunke eller direkt i matberedare (se nästa punkt).
  • Blanda ihop smörblandningen med mjölblandningen. Använd gärna en matberedare med knivar eller kraftig degblandare, det underlättar.
  • Tillsätt ägget sist och blanda ihop det hela till en deg.
  • Lägg degen att vila i kylskåpet över natten, eller minst i 30 min.
  • Kavla ut degen med rismjöl, eller rulla den direkt som den är till en tjock korv och skär ut pepparkakor. Lägg kakorna på plåt med bakpapper.
  • Grädda i 160-170° ugnsvärme i 6-8 min.

Anteckningar

Näringsinfo avser per kaka. Den är beräknad på att en sats deg ger 10 st skurna pepparkakor, vilket är jämförbart med stora hjärtan.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 233
Fett (g): 15
Protein (g): 6
Kolhydrater (g): 22
Receptkälla: Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.