Den här soppgrytan görs av ingredienser som du kan ha som ett bassortiment i ditt skafferi, utan att du behöver planera inköp av ingredienserna i förväg.
Daal - indisk soppgryta
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st chili färsk, urkärnad
- 1 msk ingefära färsk, riven (eller 1 tsk mald)
- 3 msk oliv- eller rapsolja
- 2 st kanelstänger
- 1 tsk kardemummakärnor lätt stötta i mortel
- 2 tsk gurkmeja
- 500 g krossade tomater
- 1 burk kokosmjölk
- 2 st ekologiska höns- eller grönsaksbujongtärningar eller motsvarande mängd buljongpulver
- 3 dl gula eller röda linser gula linser är godast tycker jag!
- Ev lite vatten till spädning
- 100 g babyspenat, färsk gott med mer spenat, du kan lätt dubbla mängden om du vill
- 1 kruka koriander, färsk valfritt till topping
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Fräs allt detta utan att det tar färg i oljan.
- Lägg i övriga kryddor och kanelstänger. Låt det fräsa med under omrörning i en minut.
- Häll i tomater och kokosmjölk. Smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.
- Tillsätt linserna och låt det sjuda under lock i 20 minuter för gula linser eller 10 minuter för röda linser. Späd med vatten om du vill.
- Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spenaten och låt sjuda i ett par minuter till.
- Servera som soppa i djup tallrik eller skål. Det blir extra gott och vackert att toppa med färsk koriander.
Anteckningar
Näringsinfo per portion