Daal – indisk soppgryta

Daalgryta på svart tallrik

Den här soppgrytan görs av ingredienser som du kan ha som ett bassortiment i ditt skafferi, utan att du behöver planera inköp av ingredienserna i förväg. Daalgryta på svart tallrik

Daalgryta på svart tallrik

Daal - indisk soppgryta

Skriv ut
Välj antal:3 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
IF-värde/portion: 82

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st chili färsk, urkärnad
  • 1 msk ingefära färsk, riven (eller 1 tsk mald)
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 2 st kanelstänger
  • 1 tsk kardemummakärnor lätt stötta i mortel
  • 2 tsk gurkmeja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 st ekologiska höns- eller grönsaksbujongtärningar eller motsvarande mängd buljongpulver
  • 3 dl gula eller röda linser gula linser är godast tycker jag!
  • Ev lite vatten till spädning
  • 100 g babyspenat, färsk gott med mer spenat, du kan lätt dubbla mängden om du vill
  • 1 kruka koriander, färsk valfritt till topping
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Fräs allt detta utan att det tar färg i oljan.
  • Lägg i övriga kryddor och kanelstänger. Låt det fräsa med under omrörning i en minut.
  • Häll i tomater och kokosmjölk. Smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.
  • Tillsätt linserna och låt det sjuda under lock i 20 minuter för gula linser eller 10 minuter för röda linser. Späd med vatten om du vill.
  • Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spenaten och låt sjuda i ett par minuter till.
  • Servera som soppa i djup tallrik eller skål. Det blir extra gott och vackert att toppa med färsk koriander.

Anteckningar

.
 

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 630
Fett (g): 35
Protein (g): 21
Kolhydrater (g): 67
Receptkälla: Urklipp från en äldre veckotidning, finns även på tasteline.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






7 + 13 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.