Siciliansk caponata

caponata i kastrull

Sicilianska caponatan kan du äta som den är, på ett surdegsbröd och/eller med något protein till. Receptet kommer från David Frenkiel & Luise Vindahl från Green Kitchen Stories och deras bok Green kitchen travels. Den är lätt att göra men behöver tid på spisen för att låta smakerna koka ihop.

caponata i kastrull

caponata i kastrull

Siciliansk caponata

Ät som den är, på surdegsbröd och/eller med något protein till. Om du äter caponatan som förrätt räcker portionerna till dubbelt så många, dvs 2 portioner räcker till 4 förrätter.
Skriv ut
Välj antal:2 portioner
Tillagningstid: 40 minuter
IF-värde/portion: 333

Ingredienser

  • 2 msk olivolja kallpressad
  • 1 st aubergine, stor
  • 1 st röd paprika
  • 2 tsk oregano, torkad
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök, liten
  • 1 näve persilja finhackad
  • 1 näve myntablad finhackade
  • 4 st tomater solmogna
  • 1 näve gröna oliver, urkärnade (stor näve = ca 1,5 dl)
  • 4 msk kapris avrunnen
  • 2 msk äppelcidervinäger

Instruktioner

  • Skär auberginen i stora tärningar. Kärna ur och skär paprikan i stora tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Skär tomaterna i stora tärningar. Hacka persilja och myntabladen.
  • Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt aubergine, paprika, oregano och chili. Stek på medelvärme i ungefär 5 min. Rör om då och då.
  • När auberginen och paprikan har fått färg runt om är det dags att tillsätta vitlök, gul lök och större delen av persilja och mynta (spara lite till garnering). Stek i ytterligare 3 min och rör om då och då. Tillsätt mer olivolja om det behövs.
  • Tillsätt tomater, oliver, kapris och äppelcidervinäger. Låt puttra i ytterligare 20 min, eller tills allt är mjällt och auberginen känns riktigt mjuk.
  • Garnera med persilja och mynta samt ringla lite olivolja över. Ät som det är eller servera med en bit grovt surdegsbröd till och/eller valfritt protein.

Anteckningar

Angiven näringsinfo avser endast caponatan.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 316
Fett (g): 21
Protein (g): 5
Kolhydrater (g): 33
Receptkälla: Green Kitchen Travels av David Frenkiel & Luise Vindahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




fyra × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.