God vegogryta som mättar bra. Låt dig inte skrämmas av den långa ingredienslistan som bland annat utgörs av ett gäng olika kryddor. Det tar lite tid att skala, skära, hacka och riva allt men sen löper själva tillagningen av grytan på ganska snabbt.
Vanlig fast potatis kan bytas ut till sötpotatis om du vill, IF-värdet blir i princip detsamma.
Kokosdaal med linser
Ingredienser
Kokosdaal
- 1 st gul lök
- 1 msk rapsolja
- 2 st vitlökslkyftor
- 1 tsk bruna senapsfrön
- 2 tsk spiskumminfrön, hela
- 2 tsk garam masala eller curry
- 1 tsk chilipulver
- 2 msk färsk riven ingefära
- 250 g potatis fast(a)
- 1 st morot stor(a)
- 2 st selleristjälkar
- 0,5 st blomkålshuvud
- 1 burk kokosmjölk ca 400 g/burk
- 5 dl vatten
- 1 st grönsaksbujongtärning(ar) eller motsvarande mängd buljongpulver
- 2 dl röda linser
- 1 dl russin
- 100 g babyspenat frusen bladspenat funkar, men färsk är absolut godast
Till servering
- papadums
- mangochutney gärna stark
- ev basmatiris för den hungrige
Instruktioner
Först skala, skära, riva
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv ingefära. Tärna potatis och morot (skala om du vill). Skölj och strimla selleristjälkarna. Dela blomkålshuvudet i små buketter.
Sen laga
- Värm rapsoljan på medelvärme i gryta på spisen. Fräs den gula löken utan att den tar färg.
- Tillsätt vitlök, kryddor och ingefära, låt fräsa med en stund.
- Blanda i potatis och grönsaker. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning/pulver. Koka cirka 10 min under lock.
- Blanda i linser och russin och fortsätt koka i cirka 8 min eller tills linserna är lagom mjuka.
- Vänd ner den färska spenaten. Smaka av med salt.
Servera med
- Servera med papadums, mango chutney samt eventuellt basmatiris eller grönsallad.
Anteckningar
Näringsinfo per portion