Harirasoppa

Harirasoppa i tallrik dekorerad med persilja och dadlar

Med rejäla mängder av superboost-kryddorna ingefära och gurkmeja är Hariarasoppan rena rama medicinkuren!

Harirasoppa i tallrik dekorerad med persilja och dadlar 

Harirasoppa i tallrik dekorerad med persilja och dadlar

Harirasoppa

Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 50 minuter
IF-värde/portion: 335

Ingredienser

Soppa

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st selleristjälkar gärna stora stjälkar
  • 2 st morötter gärna stora morötter
  • 2 msk olivolja kallpressad (alt kokosolja, kallpressad)
  • 1 msk ingefära mald
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk gurkmeja, mald
  • 1 msk spiskummin, mald
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 1 burk á 600 g hela plommontomater
  • 1 msk citronsaft eller mer efter behag
  • 1 burk á 400 g kokta kikärtor eller 1,25 dl torkade, blötlagda och kokta

Till servering

  • 1 näve persilja, slätbladig
  • 10 st dadlar, färska utan kärna

Instruktioner

  • Hacka lök och vitlök. Skär selleri och morötter i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor kastrull på låg till medelvärme. Fräs lök, vitlök, selleri och morot i ungefär 5 min. Rör om då och då så att grönsakerna inte får för mycket färg.
  • Tillsätt de fyra kryddorna och rör om ordentligt. Stek hastigt under omrörning tills kryddorna börjar dofta.
  • Tillsätt tomatpuré, vatten eller grönsaksbuljong och tomater. Sjud i 30 min. Tillsätt citronsaft och krydda mer om det behövs.
  • Tillsätt kikärterna och sjud i ytterligare 1 min.
  • Servera med rikligt med färsk persilja och färska dadlar vid sidan om, eller skär dadlarna i små bitar och lägg dem på soppan.
  • Hariran kan förvaras i kylskåpet i 3-5 dagar och kan frysas in.

Anteckningar

Dadlarna bidrar med god sötma, men också en hel del socker (kolhydrater). Du som undviker socker vill troligen skippa dadlarna, i så fall får du följande näringsinfo:
IF-värde 1037 (!), Kalorier: 246, Fett (g): 11, Protein (g): 9, Kolhydrat (g): 33

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 412
Fett (g): 11
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 78
Receptkälla: Green Kitchen Travels av David Frenkiel & Luise Vindahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




sexton − åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.