Indisk linssoppa

Indisk linssoppa i vit skål i närbild

Röda linser är så tacksamma att laga mat på! De kokar mjuka snabbt, är näringsriktiga, goda och billiga. Dessutom passar de perfekt ihop med “IF-boosterkryddor”. Här är recept på en indisk variant, främst bestående av matvaror som du med fördel kan ha som stapelvaror i skafferi och frys.

Indisk linssoppa i vit skål fotad ovanifrån Indisk linssoppa i vit skål i närbild

Indisk linssoppa i vit skål i närbild

Indisk linssoppa

För att vara så få kalorier mättar den här soppan riktigt bra! Men kalorimässigt lämnar den plats också för något tillbehör eller en matig efterrätt som pannkakor, äppelkaka eller semla 🙂
Skriv ut
Välj antal:3 portioner
Tillagningstid: 15 minuter
IF-värde/portion: 173

Ingredienser

  • 2,5 dl röda linser, torkade
  • 2 msk kokosolja eller rapsolja
  • 1 st gul lök
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk garam masala (kan ersättas med spiskummin, koriander och kanel)
  • 4 msk grönsaksfond eller buljongpulver ca 1 msk/5 dl vätska
  • 2 st kanelstänger
  • 1 tetra/burk krossade tomater 1 tetra= 390 g
  • 100 g fryst eller färsk bladspenat
  • 0,5 dl citronjuice, färskpressad
  • 8 dl vatten

Instruktioner

  • Skölj linserna i ljummet vatten genom ett durkslag eller en sil. Skala och grovhacka löken.
  • Fräs löken mjuk på medelvärme i kokosolja. Tillsätt curry, gurkmeja och garam masala och låt fräsa med i 1 minut.
  • Tillsätt tomater, linser, grönsaksfond, kanelstänger och vatten. Låt linserna koka mjuka ca 10-12 min.
  • Lägg i spenat och citron. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
  • Servera som det är eller t ex med en klick gräddfil, soygurt eller Oatley iMat Fraiche.

Anteckningar

.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 393
Fett (g): 11
Protein (g): 22
Kolhydrater (g): 58
Receptkälla: ICA Buffé nr 11/2009 (lite modifierad)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






7 + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.