närbild av en portion gyros på kyckling, pommes frites, fetaost, tomat och inlagd gurka på salladsblad

SvD 2015-11-11 ”Maten som kan göra dig deprimerad”

Idag kan vi läsa en artikel i SvD’s papperstidning med rubriken ”Ny matkoppling till depression” skriven av Henrik Ennart (sid 11 i Nyhetsdelen). Den handlar om att erkända forskningsorgan nu bekräftar att de ser samband mellan matvanor och utvecklande av kronisk låggradig inflammation som i sig kan leda både till depressioner och flertalet välfärdssjukdomar som till exempel hjärtkärlsjukdomar, cancer, diabetes typ 2 och demens.

På SvD.se finns en summering (utlagd 2015-11-10), också skriven av Henrik Ennart, om vilken mat som ökar respektive minskar inflammation i kroppen. Länk till artikeln: Maten som kan göra dig deprimerad.

Här följer en kort summering med de rubriker som Henrik Ennart skriver i sin artikel ”Maten som kan göra dig deprimerad” på SvD.se:

Undvik socker, mjöl, margarin

Mycket är vunnet på det enkla rådet att undvika socker, mjöl och margarin.

  1. Sockret är en ”sucker” som inte bidrar med något annat än onödiga kalorier och anses vara starkt bidragande till utvecklande av inflammationer.
  2. Mjöl är stärkelserikt (=socker), innehåller gluten samt andra inflammatoriska ämnen.
  3. Margarin består av fetter med dåliga kvaliteter som bidrar till inflammationer. Välj raps-, oliv-, kokosolja, ghee (renat smör) och smör istället.

Vikten av att välja rätt fett

Balansen mellan intaget av omega-3 och omega-6 fett är viktig för kroppen då dessa fettsyror bidrar till att utveckla de substanser i kroppen som står för att skapa respektive bromsa inflammationer. Eftersom vi, genom maten vi äter vanligtvis, får i oss flera gånger mer omega-6 är det önskvärt att öka intaget av omega-3 för att få en jämnare balans. Raps-, olivolja, nötter och feta fiskar bidrar till en bättre balans.

Medelhavskost föredömlig

Jag gillar inte ens ordet diet, det känns som en tvångströja, men om du ändå vill följa någon slags diet är den så kallade medelhavskosten den absoluta vinnaren. Turligt nog kan den lätt göras om till en utmärkt nordisk variant med stort fokus på grönsaker, rapsolja, feta fiskar, nötter och fullkorn. 

Läsk och mjölk

Läsk = socker > undvik! Mjölk = mättat fett och mjölksocker > undvik eller inta i moderata mängder.

Måttligt mängd vin anses skydda

Måttlig mängd vin anses vara cirka 1-1,5 dl vin för kvinnor och 1-2 dl vin för män per dag – inte mer. Rödvin innehåller mer antioxidanter än vitt vin.

3 koppar kaffe ger lägre dödlighet

Yes, kaffet är ok!

Grönsaker och frukter motverkar

Grönsaker är nummer 1, satsa massor på grönsaker i din kost, helst med en mix av råa och tillagade då vissa näringsämnen gör sig bäst i icke-tillagat tillstånd och andra frigörs vid tillagning. Frukt innehåller många värdefulla vitaminer, mineraler och fytokemikalier (precis som grönsaker) men också en hel del fruktsocker. Ät därför frukt, gärna varje dag, men inte i obegränsade mängder.

mixat med grönsaker

Tips till frukt på jobbet – byt ut en del av frukten till grönsaker i stället. 


 

Du kan också läsa om samma teorier här på ifdtabell.se, speciellt under Om IFD och Använda IFD.

Ha det bäst!

2015-11-11

Cecilia på IFDtabell.se


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.