två glas vin, ett med vitt och ett med rött vin, står på ett räcke med havet i bakgrunden

Alkohol och IFD

Om alkohol och IFD

Det finns inget IFD-värde satt för vin, öl och sprit. Man har valt att inte mäta IF Rate för alkoholhaltiga drycker för att de knappt innehåller några av de näringsfaktorer som man mäter vid IF-ratingen, såsom fettsyror, vitaminer och mineraler. Många forskningsresultat tyder dock på att mindre intag av framför allt vin kan ha positiva effekter på kroppen.

vindruvor i klase

Rödvin!

Speciellt rödvin anses kunna vara hjärtskyddande då det innehåller två starka antioxidanter, resveratrol och procyanidin, som tillsammans har hjärtkärlskyddande effekter på kroppen. Bland annat bidrar de till att motverka oxidering av LDL, minska hopklumpningstendensen hos blodplättarna samt hjälper blodkärlen att slappna av vilket i sig motverkar högt blodtryck.

vitt vin i glas

Vitt vin då?

De goda antioxidanterna finns i störst mängd i skalen på blå vindruvor. Skalen är med under jäsningen vid framställningen av rödvin, men inte vid jäsningen av vitt vin. Därför har rödvin starkare antioxidantisk effekt. Vitt vin har sannolikt viss mängd antioxidanter i sig men också socker vilket drar ner dess IFD-värde. Välj vitt vin med liten sötma och drick måttliga mängder när du vill ha vitt vin.

öl i glas

Hur är det med öl?

Öl är som att dricka bröd. Gott, tycker jag, men drick med måtta om du vill hålla dig på plussidan av IFD, för ölen sänker med all sannolikhet IFD-värdet.

Sprit

Sprit innehåller massor med kalorier och i princip inga näringsämnen varför det bör undvikas helt eller drickas sällan och i mycket små mängder.


Sammanfattningsvis gäller för alkoholhaltiga drycker:

Drick alltid med måtta oavsett vilken alkoholdryck du väljer.

Rödvin är bästa valet tack vare dess innehåll av antioxidanter, men kom ihåg att det endast är vid måttliga mängder som du får de goda effekterna. Vid större mängder blir istället effekten negativ då levern får det tufft med reningen vilket i sig ger flera allvarliga följdfaktorer.

Vad är måttliga vinmängder kanske du tänker…? Det har med kön och kroppsstorlek att göra, riktvärden är 1-1,5 glas/dag för kvinnor och 1-2 glas/dag för män.

Men om det blir lite mer alkohol emellanåt då…? 

Levern, vår reningsstation, är det organ som tar störst skada vid alkoholintag. Den vill du vara rädd om, för om den inte gör sitt jobb får du skräp i maskineriet, dvs i kroppen. När du druckit mer än måttligt blir det därför extra viktigt att äta mat med positiva IFD-värden för att underlätta och hjälpa levern att rena sig och därmed kroppen. Så kompensera för slitaget på levern genom att äta mycket grönsaker och minimera intaget av socker och mättat fett.

Take care!


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.