Välj vin med bästa IF-värde

Etikett på Systembolaget för vita vinet Saint Véran från Frankrike

Vin och övrig alkohol har inte mätts upp för IF-värden, men det finns ett par faktorer att beakta vid val av alkoholhaltiga drycker när du vill göra valet så bra som möjligt utifrån ett IFD-perspektiv – beakta sockerhalten och prioritera vin framför andra alkoholhaltiga drycker:

  1. Titta på sockerhalten. Socker tillför inget annat än snask till smaklökarna, högre sockerhalt innebär alltid sämre IF-värde. Systembolaget informerar numer om sockerhalten i vin (bravo Systembolaget!). Lägsta värdet är <3 g/dl vilket du alltid ska söka efter när du letar middagsvin eller festbubbel. (Till exempel har jag noterat att franska viner ligger ofta på denna lägre gräns (=osockrade) och att italienska viner ligger ofta rejält i överkant (=sockrade), men detta är ingen regel utan läs på informationslapparna, vilket funkar fint på Systembolaget men inte på restauranger :))
  2. Vin innehåller antioxidanter vilket gör vin till ett bättre val än andra alkoholhaltiga drycker. Antioxidanterna finns i skalet på vindruvorna och rött vin har mer av dessa än vitt, men både rött och vitt vin bidrar med en del antioxidanter. Många människor tål inte rött vin och om så är fallet för dig är inte rött vin bättre val för dig, välj vitt vin istället då. Exempel på symptom då du inte tål rött vin är utslag i ansiktet, illamående eller huvudvärk.

två glas vin, ett med vitt och ett med rött vin, står på ett räcke med havet i bakgrunden

Till detta bör även tilläggas glädje, njutning och måttlighet. Att njuta av dryck, mat och goda vänner är minst lika viktigt och värdefullt för ditt välmående, samt att tillämpa en viss nivå av måttlighet – hur tråkigt detta ord än må vara – avseende både drycken och maten.

Det sköna med IFD-teorin är just att ingenting är förbjudet. Allt kan ätas och drickas! För att landa ekvationen till positiva IF-värden gäller som vanligt att mat och dryck med höga IF-värden intas i större mängder och dito med låga värden intas i mindre mängder. So nice, enjoy!

Etikett på Systembolaget för vita vinet Saint Véran från Frankrike

Varning för söta Asti Cinzanon med sina 81 g socker per deciliter. Rekommenderar goda Saint-Veran från Frankrike på bild högst upp – ekologiskt, fylligt och med låg sockerhalt 🙂

 

One comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.