Ayurvediska matråd anpassade till IFD

För dig som är insatt i ayurvedans underbara kunskap har jag anpassat ayurvediska matråd för olika doshor med IFD-kunskapen. Det här inlägget riktar sig till dig. Här slänger vi oss direkt in i anpassade ayurvediska matråd vid obalanser i doshorna, utan att gå in på vad doshorna är och står för.

👉 Det här innehållet bygger på att du känner till ayurvediska livskunskapen, doshorna Vata, Pitta och Kapha samt förstår värdet av balans vs obalans.

Ayurvediska matråd är inte komponerade för att passa olika persontyper by default. Matråden är anpassade för när det blir obalans i doshorna. Matråden kan ges separat eller tillsammans med andra råd som rör kroppen, sinnet och miljön.

De här matråden har sitt ursprung från Skandinaviska Ayurveda-Akademin, de är sedan IF-modifierade av mig genom att jag har lyft fram maten som bygger starkt immunförsvar enligt IFD-kunskapen.

Snabblänk till: Vata, Pitta, Kapha


VATA-balanserande MAT

Allmänt (VB=Vata-balanserande)

Ät varm lagad mat, gärna grytor och gröt (”geggig” mat). Tillsätt gärna lite olja för smörjning i all din mat.

Grönsaker (VB)

  • Favorisera: avokado, sötpotatis, vitlök, purjolök, lök, morot, alger, persilja, pumpa, oliver, rödbeta.
  • I övrigt är alla grönsaker generellt sett bra och för att balansera Vata är tillagade grönsaker bättre än råa.
  • Ät mindre: potatis, svamp.

Frukt & Bär (VB)

  • Favorisera: blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, vinbär, citrusfrukter, mango, papaya, banan, persika, kiwi, ananas, aprikos.
  • Ät mindre: päron, torkad frukt.

Bönor (VB)

  • Favorisera: mungbönor.

Sädesslag & Mjöl (VB)

  • Favorisera: quinoa, bulgur, couscous, basmatiris, brunt ris.
  • Ät mindre: bovete, majsmjöl.

Mjölkprodukter (VB)

  • Favorisera: smör, yoghurt, keso, kvarg, gräddfil, ricotta, kokosmjölk, mandelmjölk, rismjölk, getmjölk.
  • Ät mindre: glass, hårdost.

Oljor (VB)

  • Favorisera: olivolja, avokadoolja, mandelolja, linfröolja, ghi (smörolja), cocosolja.
  • Ät mindre: solrosolja, margarin.

Nötter & Frön (VB)

  • Favorisera: paranöt, hasselnöt, mandel, pecan, pistasch, valnöt, pinje, pumpakärnor, solroskärnor.
  • Ät mindre: jordnötter.

Animaliskt (VB)

  • Favorisera: vegetarisk mat samt vildfångad fisk och skaldjur framför kött och fågel. Välj alltid kött från frigående gräsbetande djur när du väljer kött.
  • Ät mindre: inälvsmat, korv med tillsatser.

Kryddor (VB)

  • Favorisera: ingefära färsk & mald, gurkmeja, peppar, basilika, oregano, koriander, mynta, salvia, anis, fänkål, kanel, kardemumma, saffran. Alla kryddor är generellt sett bra för Vata.
  • Ät mindre: jäst, bakpulver, chili, cayenne.

Dryck (VB)

  • Favorisera: varm dryck, varmt vatten, kokosvatten (osötad), osötade grönsaks- och fruktjuicer.
  • Undvik: läsk, kaffe & svart te & alkohol i större mängder.

PITTA-balanserande MAT

Allmänt (PB=Pitta-balanserande)

Ät sval och svalkande mat i lagom mängd. Ät på regelbundna tider så att du inte går hungrig lång tid.

Grönsaker (PB)

  • Favorisera: sötpotatis, vitlök, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål, vitkål, sparris, alla sallader, ärtor, gröna bönor, potatis. I övrigt är de flesta grönsaker bra.
  • Ät mindre: tomater, rädisa, rödbetor.

Frukt & Bär (PB)

  • Favorisera: avokado, söta bär (blåbär, hallon, jordgubbar, mullbär), ananas, granatäpple, mango, plommon, päron, dadlar, fikon.
  • Ät mindre: sur frukt, citron, rabarber.

Bönor (PB)

  • Favorisera: alla bönor är bra i måttliga mängder, tofu.

Sädesslag & Mjöl (PB)

  • Favorisera: quinoa, couscous, vildris, ris, havre (tillagad).

 Mjölkprodukter (PB)

  • Favorisera: mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk, kokosmjölk, getmjölk, grädde.
  • Ät mindre: hårdost, creme fraiche, yoghurt.

Oljor (PB)

  • Favorisera: rapsolja, kokosolja, ghi (smörolja).
  • Ät mindre: margarin, majsolja.

Nötter & Frön (PB)

  • Favorisera: kokosnöt, hampa, linfrön, pumpafrön, solrosfrön.
  • Ät mindre: nötter (nötter inte så bra när du vill balansera Pitta). Om du ändå vill äta nötter välj mandlar, makademia och pistasch – de är okej.

Animaliskt (PB)

  • Favorisera: vegetarisk mat samt vildfångad fisk och skaldjur framför kött och fågel. Välj alltid kött från frigående gräsbetande djur när du väljer kött.
  • Ät mindre: inälvsmat, korv med tillsatser.

Kryddor (PB)

  • Favorisera: mald ingefära, persilja, dill, mynta, rosmarin, saffran, gurkmeja, curry.
  • Ät mindre: starka/heta kryddor som cayenne och chili, färsk ingefära, jäst, bakpulver.

Dryck (PB)

  • Favorisera: aloe vera-dryck, kokosvatten (osötat), färsk grönsaks- och fruktjuice.
  • Undvik: läsk, kaffe & alkohol i större mängder.

KAPHA-balanserande MAT

Allmänt (KB=Kapha-balanserande)

Ät lätt, torr och varm mat. Satsa på kryddiga/heta, beska och bittra smaker. Favorisera färsk och nylagad mat. Undvik söta smaker och fet mat. Ät dig 80% mätt, undvik att äta stora mängder mat.

Grönsaker (KB)

  • Favorisera: alla grönsaker. Satsa på att äta mycket grönsaker av alla de slag.
  • Ät mindre: potatis, svamp.

Frukt & Bär (KB)

  • Favorisera: Jordgubbar, hallon, tranbär, blåbär, granatäpple, katrinplommon, plommon, fikon
  • Ät mindre: banan, vindruvor och dadlar.

Bönor (KB)

  • Favorisera: Linser (gula & röda), mungbönor, sojabönor, limabönor, kikärtor, torkade ärtor.
  • Ät mindre: adzukibönor, vita bönor (små & stora).

Sädesslag & Mjöl (KB)

  • Favorisera: Quinoa, råris, vildris, kikärtsmjöl, korn, hirs, råg, kli, bovetemjöl & bovetegryn.
  • Ät mindre: vetemjöl, vitt ris & rismjöl, havregryn & havremjöl, mannagryn. Undvik bröd och pasta.

Mjölkprodukter (KB)

  • Favorisera: Ghi (smörolja), lassi: 1 del yoghurt+2 delar vatten; buttermilk: 1 del yog. + 3 delar vatten.
  • Ät mindre: undvik mjölkprodukter generellt sett inkl ost, med undantag från ovan nämnda vid favorisera.

Oljor (KB)

  • Favorisera: rapsolja, linfröolja, ghi (smörolja)
  • Ät mindre: Sesamolja, palmkärnolja, majsolja, majonnäs, druvkärneolja.

Nötter & Frön (KB)

  • Favorisera: Linfrön, pumpafrön, solrosfrön.
  • Ät mindre: kokosnöt, valnöt, sesamfrön, jordnöt, cashewnöt, mandel, pecan, hasselnöt, macademia, paranöt, pistagenöt.

Animaliskt (KB)

  • Favorisera: vegetarisk mat samt vildfångad fisk och skaldjur framför kött och fågel. Välj alltid kött från frigående gräsbetande djur när du väljer kött.
  • Ät mindre: inälvsmat, korv med tillsatser.

Kryddor (KB)

  • Favorisera: De flesta kryddor är bra för Kapha. Favorisera gärna gurkmeja, ingefära, cayenne, curry, chili, gräslök och persilja som har fina IFD-värden (antiinflammationsvärden = bygger starkt immunförsvar).
  • Ät mindre: jäst, salt.

Dryck (KB)

  • Favorisera: vatten, grönsaksjuice, te, kokosvatten (osötat). Kaffe är neutralt och ok att dricka.
  • Undvik: läsk, apelsinjuice & annan fruktjuice, alkohol i större mängder.

OBS – detta är endast generella matråd. Har du fått helt andra matråd? Lita på din ayurvediska rådgivare.

🍀🍒🤓 Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.