Aloo gobi

Älska grytor! Här är en indisk variant – igen. Just indiska grytor är så tacksamma i IF-köket eftersom alla kryddorna de använder är riktiga IF-boosters. Aloo gobi betyder ”potatis blomkål” vilket är huvudingredienserna i den här grytan. Enjoy!

Bilden är tagen direkt från tidningen, fotografen av rätten är Nurlan Emir för MatHem.

Aloo gobi

Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
IF-värde/portion: 177

Ingredienser

  • 1 st blomkålshuvud
  • 500 g potatis
  • 1 st gul lök
  • 1 msk ingefära färsk
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 msk spiskummin
  • 0,5 msk koriander torkad, mald
  • 2 tsk kardemumma mald
  • 1 tsk gurkmeja pulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk honung flytande
  • 380 g kikärtor kokta och avrunna
  • 1 st lime
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Dela blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i kvartar. Skala och grovhacka lök. Skala och riv ingefära och vitlök.
  • Hetta upp olja och smör i en rymlig kastrull och fräs blomkål, potatis, lök, vitlök och ingefära tillsammans med spiskummin, koriander, kardemumma och gurkmeja på medelvärme i 3-4 min.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare i 30 sek under omrörning.
  • Tillsätt vatten, kokosmjölk, honung och kikärtor. Låt koka under lock i ca 20 min. Rör om då och då.
  • Smaka av grytan med rivet limeskal, limesaft, salt och peppar.
  • Servera med yoghurt och ris (om du vill). Toppa gärna med färska myntablad.

Anteckningar

Angivna näringsvärden gäller för grytan utan tillbehör. Beräkna med IF-tapp på -65 (1dl) och -150 (2,3 dl) med kokt ris till.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 605
Fett (g): 32
Protein (g): 17
Kolhydrater (g): 73
Receptkälla: Mari Bergman på MatHem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.