Två hela vita vitlökar på ett brunt underlägg

Den magiska vitlöken – tips, trix och lite fakta

Maxa smaken av vitlök och få den lätt att skala på köpet! Superbooster med antibakteriella egenskaper. IF-värde för vitlök. Vitlökens läkande effekter. Vitlök och krånglande mage. IF-boostande alternativ till vitlök. Lukten då?

Maxa smaken av vitlök och få den lätt att skala på köpet!

Gör så här:två vitlöksklyftor på en skärbräda varav ena krossas med ett knivblad

  1. Lägg vitlöksklyftan på ”högkant” som ett upp-och-ner-vänt u, typ: ∩.
  2. Pressa rakt över vitlöken med en kniv så att den krossas.
  3. Ta bort skalet.
  4. Släng ner den halvmosade vitlöken direkt i grytan, alternativt skär den i mindre bitar först för att därefter langa ner den i grytan/ på plåten (eller vart den nu ska tillagas 😝)

Superbooster med antibakteriella egenskaper

Vitlök är en riktig IF-booster, främst för dess rika innehåll av allicin som dödar bakterier, men också för att den är proppade med vitaminer och mineraler i form av kalcium, fosfor, järn, selen, A, B1, B2, niacin och C.

IF-värde för vitlök

IF-värdet för en vitlöksklyfta på 3 gram är +117, en msk ger +235 (=1 stor klyfta eller två normalstora). Om du vill vräka i dig vitlök kan det vara bra att veta att brytpunkten för bästa IF-värde går vid 75 gram som bidrar med +2432. Därefter sjunker IF-bidraget för att sen hamna på minus vid 2,7 kg 😱 Sugen på det? 😝😈😷

Skämt åsido, om du tål vitlök kan du lyfta en hel måltid från minus till plus genom att bara tillsätta en (extra) vitlöksklyfta. 💪✌ Därför ska du aldrig snåla på vitlök(arna) när det ingår i dina recept. Dessutom kan du med fördel tillsätta extra vitlök om du gillar det. hel uppskuren vitlök på blåvitt fat i närbild

Vitlökens läkande effekter

Vitlökens effekter är välstuderade och det finns flera vetenskapliga studier liksom beprövad erfarenhet som stödjer vitlökens imponerande hälsopåverkan. Framför allt är det dessa fördelar som nämns:

  • Inflammationshämmande.
  • Antibakteriellt, svamp- och parasitdödande, virushämmande. Ger bäst effekt på fastande mage (husmorstips).
  • Stärker hjärt- & kärlsystemet genom att det sänker blodtrycket, motverkar att blodet klumpas och hindrar plackbildning på kärlen. (Läs notis om pågående forskningsstudie om vitlök kan ersätta läkemedel för just blodtryck, blodfetter och andelen plack i blodet.)

Vitlök och krånglande mage

Vitlök innehåller också ämnen som kan jäsa i tarmen och störa känsliga magar. Om du känner obehag, såsom uppblåsthet och/eller magont, efter att du ätit vitlök rekommenderas att undvika vitlök. För vissa är detta endast tillfälliga besvär och i takt med att tarmen läker kan du testa om det känns bra att äta vitlök.

IF-boostande alternativ till vitlök

För att täcka förlusten av vitlökens fina IF-boostande bidrag kan du lägga till eller öka mängden:

  1. bra olja (ex raps, oliv, avokado, hasselnöt), och/eller
  2. kryddor med stora mängder fytokemikalier: gurkmeja, ingefära, cayennepeppar, chili och curry.

Om du vill få vitlökssmak säger man på IBS-sidan bellybalance.se att det går att lägga vitlöken i olja eller använda en färdigsmaksatt vitlöksolja som är baserad på rapsolja (bra bas, raps har toppenfin fettsammansättning!). Läs mer om detta här.

närbild vitlöksklyftor, gurkmejapulver och olivolja på vitt bord Två vitlöksklyftor på skärbräda i närbild

Lukten då?

En del upplever att andra har dålig andedräkt av vitlök, vilket jag sällan besväras av. Troligen är det ett åbäke man slipper känna när man själv äter vitlök frekvent 😮

Men i vissa fall blir mängderna sulfider vid nedbrytningen av allicinet så pass stora att de också släpps ut med kroppssvetten och då kan lukten bli rejält obehaglig 😱. För andras trevnad kan det därför vara bra att begränsa tillfällena när du mumsar i dig stora mängder vitlök. Lyckligtvis slipper du känna stanken själv, men det är inte kul att lukta illa. Människan är en social varelse och det känns inte roligt för de flesta när folk runt omkring tar avstånd.

Vitlök är främst en krydda som gör stor verkan både på smaken och för hälsan i mindre mängder och för de flesta går det alldeles utmärkt att äta lite vitlök varje dag. Unna dig det om du kan!

Cecilia på IFDtabell.se

 

2 kommentarer

    1. Hej Anna,
      Det sägs att en del av vitlökens goda egenskaper – ffa de som är verksamma mot bakterier och virus – försämras vid upphettning, vilket ju talar för att svaret är: ja, de förändras vid upphettning (och troligen på ett för immunförsvaret något negativt sätt).

      Men utifrån ett IFD-perspektiv är det otydligt eftersom det inte finns ett uppmätt IF-värde för ugnsrostad vitlök. Det finns IF-värden för färsk vitlök och för vitlökspulver. Pulvret har betydligt högre värde per gram och per tesked. Pulvret är mer koncentrerat än färsk vitlök vilket bör förklara det högre värdet. Samtidigt gissar jag att pulvret består av upphettad vitlök, vilket gör det lite förvirrande.

      Oavsett så är ju ugnsrostad vitlök himmelskt gott!! Det kan knappast vara dåligt att äta. Något gott gör det i kroppen. Om inte annat så är själva tillfredsställelsen av den goda vitlöken också välgörande för immunförsvaret, men den psykologiska effekten tar IF-värdet inte hänsyn till 🙂

      Intressant fråga det här, tycker jag! Fyll gärna på med info och kunskap, du som kan, tror eller tycker något i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.