En glödlampa med ett gult frågetecken i

Välkommen att dela med dig av dina funderingar här i Tankar & Tips

Tankar, frågor och funderingar kring IFD? Dela med dig här på Tankar & Tips genom att skicka in det du vill via ”Leave a comment” (kommentarsfältet kommer upp när du klickar på länken).

 

20 kommentarer

 1. Hej! Jag undrar hur man nu ska tänka om man vill använda ifd tabellen, ska man försöka få så mycket poäng som möjligt eller så nära noll som möjligt ?
  Tack på förhand!
  Fatima

  1. Tack för din fråga! Ju fler plus poäng du får desto bättre. För att bibehålla en god hälsa rekommenderas att åtminstone hamna på +50/dag, för att få en terapeutisk effekt rekommenderas att nå +200/dag. Du kan läsa mer om detta under ”Använda IFD”. Lycka till!

   1. Hej, tack för en jättebra sida! Jag kollade på ifd-tabellen och var intresserad av att sortera alla livsmedlen i stigande ordning istället för alfabetisk. Jag klickade på IF rate och fick en stigande ordning fast ändå inte. Det är ganska svårläst, finns det någon möjlighet att få till det? Jag är medveten att det skapar en del jobb, men det skulle vara väldigt intressant att kunna se vilka livsmedel som verkligen ”sticker ut”, både uppåt och nedåt. Återigen tack. / Mats

    1. Hej Mats, Bra fråga! Jag är själv förvirrad över att tabellen inte sorterar siffrorna korrekt i fallande resp. stigande ordning. Den borde göra det. Just nu är mitt enklaste råd att sortera maten i Kategorier, öka antalet ”Visa rader” till 100 (så att alla poster syns samtidigt) och därifrån göra en bedömning inom kategorin. Då blir urvalet begränsat och det blir lättare att få översikt.

     Sidan är byggd i WordPress med tabellen i TablePress-plugin, vilken jag annars är mycket nöjd med tack vare att den är lätt att jobba i. Om du har tips på andra tabell-plugins som kan vara bra för IFD-tabellen får du (eller annan läsare :)) jättegärna tipsa om det. Jag ska samtidigt ta en titt på om nuvarande plugin kan korrigeras med någon inställning eller uppdatering.

     Bästa, Cecilia

     1. Hej igen!
      Mitt bästa tips är att skriva alla värden som 3-siffriga, alltså 018 när det ska vara 18. Eller kanske med decimal 18,0. Det vore roligt om det fungerade!
      Hälsningar Mats

 2. Hej! Jag är nybörjare på det här med Ifd och undrar över en del matvaror som inte står med i listan, till exempel a-fil – vad skulle det få för poäng?
  Tack! /J

  1. Tricket är att göra en egen bedömning baserat på närliggande livsmedel och/eller genom att göra en uppskattning baserat på hur IF-värdena beräknas. Alla IF-värden är ungefärliga varför det inte är hela världen om ett livsmedel får -50 eller -25. Det som är mest intressant är om livsmedlet hamnar på plus- eller minusvärde och därför kan en egen uppskattning vara till god hjälp även om den är ungefärlig. IF-värdet byggs upp av ett tjugotal olika faktorer och det är förstås omöjligt för en lekman att räkna ut ett IF-värde baserat på dem alla. Men genom att bara fokusera på ett par av dessa tjugo och därtill ditt sunda förnuft så kan du göra helt okej egna bedömningar.

   En enkel uppskattning av IF-värdet gör du med detta i åtanke:
   Mängden socker och kvaliteten på fetterna i livsmedlet har stor påverkansgrad på IF-värdet. Ju mer socker (oavsett kvalitet) desto mer minus, ju mer mättat fett desto mer minus också, ju mer enkelomättat fett desto mer plus. Till detta lägger du ditt sunda förnuft: ju renare och fräschare mat desto bättre IF-värde, ju mer processad och E-nummerberikad mat desto sämre IF-värde.

   I exemplet med A-fil skulle jag nöja mig med att titta på värdet för vanlig yoghurt som ger -52 för 2 dl.

   Lycka till!

   PS. Fler tips på mat som du som läsare saknar i tabellen mottages gärna! Då lägger jag dem på bevakning så att tabellen kan kompletteras när det livsmedlet blir IF-beräknat av M.Reinagel. /Cecilia på IFDtabell.se

 3. Hej! Bra sida! Ser några översättningsmissar i tabellen, tex så är allspice inte allkrydda utan kryddpeppar, och cumin är enbart spiskummin – vår kummin heter caraway på engelska. Har dock inte gått igenom hela tabellen, såg bara detta på första sidan. Om du vill kan jag återkomma om jag ser nåt mer. 🙂 Mvh, fd översättare

  1. Stort tack för din uppmärksamhet! Jag rättar och förtydligar bums. Fler korrigeringar av alla de slag välkomnas varmt, tack! 🙂

   Cecilia på IFDdtabell.se & ifd.ifdtabell.se

 4. Hej. Tacksam om ni kunde göra en utskriftsfunktion så hela listan kan skrivas ut.

  1. Hej! Det vill vi inte göra av upphovsrättsliga skäl gentemot Monica Reinagel. För en mindre summa kan du ladda ner en Excellista från inflammationfactor.com (på engelska).
   Med vänlig hälsning, Cecilia

 5. Jag är förvånad över att kanel har ett minus värde med tanke på att den ofta beskrivs som en inflammationshämmande krydda. Finns det någon speciell orsak till detta?

  1. Kanel ligger nära noll och bedöms vara neutral. Jag kan inte svara exakt på varför den inte hamnar högre. Kanske har det att göra med att den innehåller kumarin som gör att det inte är bra att överdosera kanel.

 6. Hej igen och tack för tidigare svar och för en mycket bra sida.
  Nu handlar min fråga om våra nordiska bär(blåbär och tranbär) Jag har förstått att de innehåller mycket antioxidanter och att speciellt blåbär skulle ha en inflammationshämmande effekt, ändå har blåbär ett minusvärde. Varför? Och hur månne det är med lingon?

 7. De ligger nära noll och ska knappast betraktas som inflammatoriska, men det är sockret i bären som gör att de inte hamnar på några imponerande plusvärden. Det betyder inte att de inte är bra. De innehåller fortfarande fina antioxidanter och kan med fördel intas i normala mängder.

  Variation är alltid bäst och få saker är bra att överkonsumera. Det finns därför ingen poäng att överdriva intaget av dem. Rådet blir att äta bären med njutning och fylla på med mer grönsaker som är mindre söta.

  Lingon är inte uppmätt enligt IF Ratingen. Min gissning är att de hamnar nära noll, precis som tranbär.

 8. Tack för svaret. Det förvånar mig bara att jordgubbar har +9 och blåbär -9 trots att jordgubbar känns sötare 🙂

 9. Hej. Har det fallit bort ett minus från IF rate på grillat kycklingbröst? Eller är det +20?

 10. Klok fråga eftersom olika kycklingdelar ligger runt motsvarande minus. Men här har jag valt att skriva värdet för kycklingbröst som vi äter en hel del av i Sverige. Det angivna värdet på +20 är korrekt enligt IF Tracker räknat på 100 g ”chicken breast BBQ without skin”.
  Ha det bra!

 11. Hej. Jag söker ifd värde på mandelmjöl/mandelpulver men kan inte hitta, vet du något om det?

  1. Mandelmjöl finns inte uppmätt för IF-värde. Använd hela mandlar, ”blanched” eller ”raw”, i viktmått så får du ett rättvisande värde. Detta går bra eftersom mandelmjöl bara består av malda mandlar.

   /Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.